Image default

Magyar állatmentő nyerte meg a világ egyik legrangosabb természetfotós versenyének fődíját

Magyar természetfotós, Litauszki Tibor nyerte meg a The Nature Conservancy természetfotós versenyt, amelyet a világ egyik legrangosabbjaként tartanak számon.

A cikk a testvéroldalunkon, a Lelépő turisztikai és szabadidős magazinon jelent meg eredetileg 2023. november 11-én. 

Elképesztő sikert ért el a magyar fotós

A The Nature Conservancy versenyen 2023-ban Litauszki Tibor magyar természetfotós hozhatta haza a fődíjat. Felvételén egy békatojásokat fogyasztó alpesi gőte látható, amelyet LED-lámpával világított meg. A fotó alulnézetből készült és a célja az volt, hogy szemléltesse a természet körforgását és érzékenységét.

Mint ismert, a The Nature Conservancy természetfotós versenyt 1951 óta rendezik meg. Idén közel kétszázezer fotóval neveztek be a nemzetközi versenyre, ezeket több mint nyolcvanezer fotós küldte be. A rekordmagas részvétel mellett zajló nemzetközi esemény győztesei között voltak utódjait védő farkaspókok, repcetábla és halak által fúrt lyukak is.

Minden az állatok szeretetével kezdődött

“Régóta szívemen viselem a természet tiszteletét, és megbecsülését. Talán ezért is jelent számomra óriásit hogy ezen a fotópályázaton ennyire elismerték ezt a fotót” – írja közösségi oldalán Litausztki Tibor. Hozzáteszi, a kép ötlete is a természetvédelemhez köthető.

Immár harmadik éve, hogy a fotós tavasszal kisfiával felkeresik a lakóhelyükhöz közel eső erdőt, hogy békák után kutassanak, akik vonulását egy forgalmas útszakasz keresztezi. Emberi segítség nélkül a békapopuláció tizede sem jutna el a közeli tóba, hanem – ahogyan Tibor fogalmaz – kilapítva végeznék a fénylő aszfalton.

A szokásos békasegítő munkájuk során egyik esete azt vették észre, hogy a tóban már lepetéztek a békák.

Az izgalmas felfedezés után jött csak a java, azaz a lakmározó gőte

“Ahogy közelebbről szemügyre vettem őket, hát mondhatom elállt a lélegzetem. Apró gyíkszerű lények marcangolták a békapetecsomót. Ezek a kétéltűek nem mások mint az Alpesi gőték” – magyarázta Litauszki.

Kiemeli, ezek az állatok igen tiszta vízben szeretnek élni, Németországban a környékünkön nagy számban megtalálhatóak. Magyarországon csak a magasabb hegységeinkben fordulnak elő. Amióta ezt meglátta, szerette volna a viselkedésüket lefotózni. Azonban minderre maximum öt-hat napja lehetett, mert

a petéket nagyon hamar felették az alpesi gőték.

Kitartó próbálkozások előzték meg Litauszki díjnyertes felvételét

Az elmúlt három évben több mindent kipróbált már, de egy módszer sem bizonyult eléggé jónak. Azt tudta, hogy a gőték alkonyatkor jönnek, és Litauszki Tibor egy olyan fotót szeretett volna készíteni, ahol látszik a habzsolás. Éppen ezért még nappal beállította a fényképezőgépet, a felszerelését pedig a petecsomók alá helyezte. Kellett egy kis idő, mire a felkavart iszap lerakódott, ő pedig meg tudta tisztítani az objektív előtti üveglapot.

“A fókuszt manuálisra állítottam egy bizonyos távolságra, és innen már csak a szerencsében bíztam hogy minden a lehető legjobb helyen lesz, és éles kép is akad. Ahogy megjelent az első gőte, elkezdett lakmározni. Természetesen nem az én petecsomómból evett, de úgy voltam vele a kitartás majd csak meghozza a gyümölcsét” – mesélte.

Szerencsére később minden úgy alakult, ahogyan Tibor megálmodta,

ráadásul a lakmározást felülről egy ledes biciklilámpával is meg tudta világítani, így jöhetett létre a kép, amin a falatozó gőtéknek csak a sziluettje látható.

Lelépő, fotók: Litauszki Tibor Facebook oldala

KAPCSOLÓDÓ

A legrangosabb fődíjat a pekingi palotakutya hozta el

Marci

Buksi is megnyerhette volna a Giro d’Italiat

Viki

Csaknem hatszázan futottak kutyájukkal az eplényi Hard Dog Race-en

Viki