Image default

Édes fotókon a mókusok, ahogy a télre készülnek hazánk egyik legszebb arborétumában

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Készülnek a télre a vácrátóti arborétum tüneményes mókusai. Elemózsiából pedig nem lesz hiány, az biztos.

Már augusztus második felétől nagy a sürgés-forgás a mókusok körében: gyűjtögetnek télire. Erről számolt be közösségi oldalán a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert. Ebben az időszakban igen könnyű összetalálkozni egy-egy mókussal,

amint épp keresgél az avarban vagy ugrál egyik fáról a másikra.

„Vajon miért gyűjtöget, ha épp aludni készül?” – tehetjük fel a kérdés. Az ok egyszerű. A mókus nem valódi téli álmot alszik, mint például a mogyorós pele, hanem

csupán téli nyugalomba vonul.

Ez azt jelenti, hogy néhány hetente felébred, ilyenkor felkeresi azokat a helyeket, ahová ősszel gyűjtögette téli készleteit.

A mókusokról

Az európai vörös mókusok, az erdők, parkok és kertek vidám lakói, a természetünk egyik legaranyosabb és legkedveltebb kis emlőse. Ezek a pici rágcsálók egyedi megjelenésükkel és vidám természetükkel mindenki szívét elrabolják.

Jellemzően közepes méretű állatok, testhosszuk eléri a 20-25 centimétert, míg a farkuk hossza akár 15-20 centiméter is lehet. A szőrzetük gyönyörű vörösesbarna árnyalatban pompázik, hasuk viszont fehér vagy krémszínű. Az arcukat pedig meghatározza az ábrázatossá vált kis pofácska, amely mosolyra késztet minket.

Gyakran látni őket dióval vagy mogyoróval a pofájukban, ahogy kicsit odébb rohangálnak, hogy elássák élelemraktárukat a hideg téli hónapokra. Hihetetlenül ügyesek a dióhéj eltávolításában, és néha még humoros helyzetekbe is kerülnek, amikor egy-egy túl nagy diót próbálnak elrakni.

Magyar Állatvédelem, fotók: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

KAPCSOLÓDÓ

Mesebeli fotókon az erdők varázslatos téli élővilága

Marci

Állatszerető magyarok mentettek meg egy bajor mókusbabát

Viki

Ilyen élénk az élet a főváros legcukibb állatparkjában, ahol minden a mókusok körül forog – Fotógalériával

Eszti_mav