Image default

Színpompás mutáns békát fedeztek fel a kutatók Ausztráliában!

Színpompás mutáns békát fedeztek fel a kutatók Ausztráliában! A szakértők úgy vélik, hogy az egyed különleges megjelenését egy genetikai mutáció okozhatja, amely miatt a bőréből hiányoznak bizonyos pigmentek.

Ritka, kék színű békát találtak Ausztráliában, amely még a kutatókat is megdöbbentette – írja a New Scientis forrásaira hivatkozva a 24.hu. Az állat a pompás levelibéka (Ranoidea splendida) fajába tartozik, azonban fajtársaival ellentétben bőre nem zöld, hanem kék.

Mint a híroldal megjegyzi, a szakértők úgy vélik, hogy az egyed különleges megjelenését egy genetikai mutáció okozhatja, amely miatt a bőréből hiányoznak bizonyos pigmentek.

Az állatot Jake Barker, az Ausztrál Vadvédelmi Felügyelőség önkéntese fedezte fel, aki elmondta, bár nagyon ritkának számít a kék színű béka, nem fogják befogni, és kutatásokat sem végeznek rajta, mivel túl különleges ahhoz, hogy kiemeljék természetes élőhelyéről.

A kék színű példány körülbelül 2-3 éves lehet, így még hosszú élet állhat előtte, mivel a pompás levelibékák akár 20 éves korukig is élhetnek. Az időskor elérésében viszont könnyen megakadályozhatja egy ragadozó, hiszen egyedi megjelenése miatt nem tud jól rejtőzködni. A békák zöld színe lehetővé teszi számukra, hogy elbújjanak a növényzetben a rájuk vadászó állatok elől. A kék színt viszont sokkal könnyebben észreveszik a ragadozók, ezért is számítanak ritkának a kék békák a természetben – jegyezte meg a 24.hu.

(Forrás: 24.hu, Fotó: JAKE BARKER / AWC)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Elkezdődött a szalamandrák és a békák násza, vezessünk óvatosan!

Erik

Mentsük meg a békákat!

magyarallatvedo

Gyönyörű fotók készültek a Felső-Tiszán úszkáló békákról

Eszti_mav