Az eddigi becslések ugyanis 200 és 400 milliárd közötti számokról szóltak 10 000 – 13 000 madárfajra vonatkoztatva. A BBC oldalán most megjelent írás azonban mintegy 9700 fajhoz tartozó, 50 milliárd egyedről számol be, melyek közül körülbelül 1,6 milliárd házi veréb, ezzel ennek a fajnak van a legnagyobb populációja a vadmadarak között. Szintén milliárdos nagyságrendű egyedszámban élnek a seregélyek és a füsti fecskék is az online adatbázisok és a megfigyelők jelzései alapján.

Miért kell ezt tudnunk?

Az ausztráliai egyetem kutató csapatának tagjai a madarak természetvédelmi jelentőségére szeretnék felhívni a figyelmet, reményeik szerint ezzel is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a fajkihalások ütemét lassítsák. A fenti fajok ugyanis rendkívül népesek, de 10-ből egy faj esetében mindössze 5 000 egyedszámú populációról van szó.

házi veréb

A legnépesebb vadmadár-populáció a házi verébé – Fotó: pixabay

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány szerint a legtöbb madár az északi féltekén található: Európában, Észak-Ázsiában, Észak-Afrikában, az Arab-félsziget egyes részein és Észak-Amerikában, de Madagaszkáron és az Antarktiszon rendkívül alacsony az egyedszám.

A kutatás jelentősége leginkább abban érzékelhető, hogy a laikus megfigyelők által szolgáltatott adatok (eBird) felhasználása segítséget jelenthet a biodiverzitás monitorozásában – mondta a kutatásban résztvevő egyik szakértő.

A madarak tanulmányozásának a madárfajok helyzetének megismerésén túl ráadásul nagyobb szerepe is van, hiszen ezeknek az állatoknak a monitorozása lehetőséget ad a tágabb környezet állapotának megismerésére is – mondta Dr. Ian Burfield, a BirdLife International globális tudományos koordinátora, az IUCN vörös madarakkal foglalkozó hatósága nevében.

agroinform.hu