Image default

Nem javul Kikica a talált szabadkai oroszlánkölyök állapota

Nem javul Kikica a talált szabadkai oroszlánkölyök állapota. Úgy tűnik, a kölyöknek máj- és veseproblémái is keletkeztek a korábbi rossz tartási körülmények miatt. 

A Pannon RTV rövid bejegyzésben közölte a Palicsi Állatkert közösségi oldalán megosztott információkat a kisoroszlán állapotával kapcsolatban. A bejegyzésben azt írják, az elvégzett vérvizsgálatokból kiderült, hogy

az állat máj- és veseproblémákkal is küzd.

Az oroszlánkölyök terápiás kezelésben részesült, amely segítségével elkerültek minden olyan gyógyszert, amely tovább károsíthatta volna az említett szerveket. Miután elkezdett önállóan inni és enni, reméltük, hogy jobban lesz, de szerveinek állapota tovább romlott – írják. Ha visszatér is az ereje, az biztos, hogy továbbra is lesznek ilyen gondjai.

Az állatkert dolgozói bíznak abban, hogy az emberekben tudatosodik, hogy nem lehet ilyen állatokat házi kedvencként tartani, mert nem ez a természetes közegük.

Ezért arra kérnek mindenkit, hogy ne vásároljanak egzotikus állatokat, és jelentsék, ha tudnak ilyen esetről.

Ez történt eddig Kikicával

A nemrégen Szabadka környékén megtalált oroszlánkölyök továbbra is rossz, de stabil egészségi állapotban van – írtuk meg pár napja.

Kikica névre keresztelt oroszlánkölyköt egy kisebb ketrecbe helyezték, mert miután törés miatt megműtötték mindkét lábát, nem szabad sokat mozognia, hogy a sebei begyógyuljanak. Idő kell, hogy felépüljön a szervezete, és hogy fájdalmak nélkül lábra álhasson.

A PALICSI ÁLLATKERT KORÁBBAN KÖZÖLTE, HOGY NAGYON ROSSZ ÁLLAPOTBAN KERÜLT HOZZÁJUK A KIS OROSZLÁNKÖLYÖK: ROSSZ VÉRKÉPPEL, GYULLADÁSOKKAL, PARAZITÁKKAL, EGY ELFERTŐZŐDÖTT SEBBEL, ÉS FÁJDALMAKKAL.

A húsra adott reakciójából úgy tűnt, hogy még soha sem fogyaszthatott ilyen táplálékot – írták.

A terápiák után elkezdett egyedül enni, de úgy tűnt, hogy a szervezete nem tudta megemészteni a táplálékot, és ilyen állapotban más szervei is felmondhatják a szolgálatot – közli az N1.

Infúzión keresztül antibiotikumot és fájdalomcsillapítókat is kapott, félő azonban, hogy a felépüléséhez ezek sem lesznek elegendőek.

Életveszélyes állapotban találtak rá Kikicára

Hatalmas erőfeszítésekkel küzdenek Kikica, a Szabadkán talált kis oroszlán életéért! Az apróság nincs jól, számos súlyos sérülése van, de látnak esélyt a felépülésére – írtuk pár napja.

Döbbenettel számoltunk be a napokban, hogy valaki „elhagyott” egy oroszlánkölyköt Szabadkán! Az út mellett talált nagymacska rendkívül rossz állapotban volt, és egyelőre nem tudni, hogyan kerülhetett az országútra.

Szerbiában, a magyar határtól nem messze, Szabadka-Csantavér úton talált egy oroszlánkölyköt egy arra halad. A kicsit a Palicsi Állatkert szakemberei vettek gondozásba, a kölyök már nagyon legyengült állapotban volt.

Hatalmas erőfeszítésekkel küzdenek a kis oroszlán életéért

Pannon Rtv számolt be arról, hogy folyamatosan zajlik a harc a csütörtökön talált oroszlánkölyök életben maradásáért. A rendkívül rossz egészségi állapotban lévő oroszlán több vizsgálaton esett át az elmúlt napokban.
SÚLYOS SÉRÜLÉSEI MIATT MA SZABADKÁRA SZÁLLÍTOTTÁK MŰTÉTI BEAVATKOZÁSOKRA.

A Csantavér és Szabadka között talált kis oroszlán csütörtök óta több kezelésen is átesett. Az állapotát sikerült annyira feljavítani, hogy már önállóan táplálkozik.

FOLYAMATOSAN KAPJA AZ INFÚZIÓT, AZ ANTIBIOTIKUMOT ÉS A FÁJDALOMCSILLAPÍTÓT.

Hétfő reggel Szabadkára szállították műtéti kezelésre, ugyanis mindkét combján súlyos töréseket véltek felfedezni. Az orvosok legfőbb célja, hogy optimális életfeltételeket biztosítsanak neki.

Folyamatos egészségügyi problémákba ütköztek az állatorvosok az oroszlánkölyök kezelése alatt.

EGYEBEK MELLETT EMÉSZTÉSI GONDOKKAL, BELSŐ VÉRZÉSSEL, TESTHŐMÉRSÉKLET INGADOZÁSSAL, VESE PROBLÉMÁKKAL IS KÜZD, CSONTJAI IS ELTÖRTEK AZ OROSZLÁNNAK.

Ma az egyik combján lévő teljes törést próbálják helyrehozni az orvosok, amely miatt mozogni is alig tudott.

 

Dr. Jánosi Tibor, állatorvos, Palicsi Állatkert: „Megpróbáljuk megmenteni. És amikor rájöttünk, hogy még a csontjai is el vannak törve, olyan állapotba kellett hoznunk, hogy az operációt reméljük kibírja és túléli. Le van teljesen gyengülve. Kimutattuk, hogy a törések mellett folyamatos belső vérzések vannak, ami azt jelenti, hogy a láz- és hőmérséklet mérésével azt tapasztaltuk, hogy hiába melegítettük, hipotermiás állapotban volt. A hőmérséklet alacsonyabb volt a normálisnál. Megpróbáltuk visszahozni legalább a normál hőmérsékletet, és egy olyan állapotba hozni, hogy az altatást és az operációt is kibírja.”

Az állatorvosok szerint rendkívül rossz körülmények között tarthatták az oroszlánt, viszont a viselkedése alapján arra következtetnek, hogy sűrűn lehetett emberek között, ugyanis a macskákhoz hasonlóan hízelegve, dörgölőzve bújt az orvosokhoz. Az oroszlán későbbi sorsáról az illetékes minisztérium fog dönteni. Most a megmentése a cél.

(Forrás: Pannon RTV)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kihaltnak vélt oroszlán tért vissza a nemzeti parkba

magyarallatvedo

Megszökött öt oroszlán egy ausztrál állatkertből

Erik

Valaki “elhagyott” egy oroszlánkölyköt Szabadkán

Erik