Image default

Valaki “elhagyott” egy oroszlánkölyköt Szabadkán

Valaki “elhagyott” egy oroszlánkölyköt Szabadkán! A nagymacska rendkívül rossz állapotban volt, és egyelőre nem tudni, hogyan kerülhetett az országútra.

Szerbiában, a magyar határtól nem messze, Szabadka-Csantavér úton találtak egy oroszlánkölyköt, akit a Palicsi Állatkert szakemberei vettek gondozásba, a kölyök már nagyon legyengült állapotban volt – írta meg a Magyar Szó forrásaira hivatkozva a 24.hu.

Az állatkert igazgatója, Sonja Mandić azt mondta, hogy a Belügyminisztérium Környezeti Bűnözés Elleni és Környezetvédelmi Különleges Osztálya délelőtt 10:30 körül tájékoztatta őket, hogy egy oroszlánkölyköt találtak, akiről gondoskodni kell.

Az ápolók és az állatorvos a hívást követően azonnal a megadott helyszínre mentek, és bevitték az oroszlánt az állatkert járművével a rendelőbe – írta meg később a Szabad Magyar Szó.

Ami az oroszlán jelenlegi állapotát illeti, csak azt mondhatjuk, hogy nagyon rossz bőrben van. Kis türelmet kérünk, mert még nem érkeztek meg a laboreredmények, addig az állatorvos ad neki infúziót

– mondta Mandić. Az oroszlánkölyök életkorát nehéz megbecsülni, mivel nagyon gyenge, de nagyjából öt-hat hónapos lehet.

Még nem tudni, hogy az állatkertben marad-e a kölyök vagy a minisztérium továbbadja őt. Egyelőre azt sem tudni, hogyan került az útra, de az biztos, hogy ez az oroszlán nem tartozik a Palicsi Állatkert oroszlánjai közé.

Szlovákiában tavasszal lelőtték a gondozóját szétmarcangoló oroszlánt

Korábban beszámoltunk róla, hogy engedély nélkül működött a felvidéki Zsolna megye Ókert községénél lévő állatkert, ahol  egy oroszlán végzett a tulajdonossal. Az állatorvosok többször jelezték, hogy a veszélyes állatok számára rossz, nem megfelelőek a körülmények.

A tragédiát követően számos megdöbbentő tény látott napvilágot. Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) rendszeresen ellenőrizte az állattartást az állatkertben, 2019 óta pedig már nem rendelkeztek érvényes engedéllyel a működésre.

Ennek ellenére az állatkertbe emberek jártak, és belépőket is fizettek.

A RAGADOZÓK ETETÉSÉT PEDIG AMOLYAN FIZETETT ATTRAKCIÓKÉNT KÍNÁLTÁK.

…és ez okozta a tulajdonos vesztét

Az oroszlánok és a tigrisek jelentették az „állatkert” fő egzotikus attrakcióját. Az eddigi információk alapján a tulajdonos elment etetni őket a karámba, de nem jött vissza. A rendőrség az értesítést követően azonnal több csapatot küldött oda. A mentők azonban órákig nem tudtak a férfi közelébe menni, meg kellett várniuk, hogy az állatorvos elaltassa az állatot.

„Miután biztosították az állatok kifutóját, emberi maradványokat azonosítottak. A helyszínre egy felügyelő orvost is hívtak a további eljárási cselekmények biztosítása érdekében” – mondta Alena Krčová, az Egészségügyi Mentőszolgálat Műveleti Központjának szóvivője.

A tragédia napján a rendőrök lelőttek egy oroszlánt, az állatorvos pedig elaltatott egy másikat, amely a holttest közvetlen közelében volt.

Az állatorvosok rendszeresen felrótták, hogy sok állatot nagyon szűk területen helyeztek el.

ÖSSZESEN 18 OROSZLÁN ÉS TIGRIS VOLT A TERÜLETEN – ÖSSZEHASONLÍTÁSKÉPPEN A BAJMÓCI ÁLLATKERTBEN HÁROM OROSZLÁN VAN.

Azt követően, hogy az Oškerda községnél lévő állatkertnek megtiltották az állattartást, az állatokat nagy, engedéllyel rendelkező állatkerteknek ajánlották fel. Azok viszont helyszűke miatt nem tudták őket elfogadni.

(Forrás: Magyar Szó/24.hu, Fotó: Pannonrtv Szloboda Zoltán)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Megölte azt a férfit az oroszlán, aki születésétől fogva gondozta

Erik

Ukrajnából mentett oroszlánkölyök került Nyíregyházára

Erik

Elszabadult oroszlán tartja rettegésben Berlint

Erik