Image default

Nem viselte meg a 2 milliárd dolláros bírság az orosz bányavállalatot

Kifizette a 146,2 milliárd rubeles, azaz 2 milliárd dollár körüli kártérítést a Nornickel bányaipari óriás a tavaly májusban Norilszkban történt környezetszennyezésért. A cég egyik hőerőműjének olajtározójából 21 ezer tonna nyersanyag ömlött ki, miután megsüllyedt a létesítmény tartószerkezete.

 

A büntetési összeg kifizetését Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be a szerdai kormányülésen. Az államfő felszólította a kabinetet, hogy a befolyt összeget közép- és hosszútávon elsősorban a sarkkörön túli város és régiója környezetének javítására fordítsa.

Tavaly május végén a Nornickel egyik leányvállalata, a NTEK hőerőműjének olajtározójából 21 ezer tonna nyersanyag ömlött ki, miután megsüllyedt a létesítmény tartószerkezete. A katasztrófát a következő hónapokban több kisebb baleset követte, amely ráirányította a figyelmet arra, hogy a vállalatnak hiányosságai vannak a környezetvédelem és a biztonság területén.

Az orosz környezetvédelmi felügyelet 148 milliárd rubelre becsülte a környezeti károk nagyságát, a Nornickel azonban nem értett egyet a számítási módszerrel, és úgy kalkulált, hogy az okozott kár ennél közel hétszer kisebb, csak 21,4 milliárd rubel. A vitát februárban a bíróság döntötte el.

A Nornickel (Norilszkij nyikel) a világ legnagyobb, nikkelt és palládiumot bányászó és olvasztó vállalata, a réztermelésben pedig a hetedik a világon. A cég ezenkívül tucatnyi nemes- és értékes fémet termel a platinától és aranytól kezdve egészen az irídiumig. Az előre elkülönített bírság következtében a cég 2020-as nettó nyeresége 39 százalékkal csökkent, azaz még így is 3 milliárd dollár körüli nyereséggel zárta az évet.

A Nornickel, amelyet gyakran bírálnak egyebek között a kénmonoxid-kibocsátás miatt is, 2030-ig 5,5 milliárd dollárnak megfelelő összeget tervez költeni környezetvédelmi projektekre, ebből mintegy 600 millió dollárt a szovjetkorszakban keletkezett hulladék eltakarítására szán.

kitekinto.hu

KAPCSOLÓDÓ

A tilalom ellenére több mint 100 ezer tonna illegálisan kivágott fa érkezett Oroszországból az EU-ba

magyarallatvedo

Horgászás közben akadt egy orosz kislány százezer éves mamut lábszárcsontokra

Erik

Az ukrán elnök érdemérmet adott egy hős kutyának 250 bomba és lőszer kiszaglásáért

Eszti_mav