Image default

Nemcsak a Hortobágyon, a Körösöknél is gyűlnek a darvak

Nemcsak a Hortobágyon, a Körösöknél is gyűlnek a darvak. Az október 12-i országos szinkron alkalmával összesen 197 ezer daru tartózkodott Magyarországon, ebből 182 ezer volt a Hortobágyon. Tavaly 30 ezer példány időzőtt a kardoskúti Fehér-tavon.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén fekvő kardoskúti Fehér-tó a vonuló darvak egyik fontos magyarországi állomáshelye. Számuk napról-napra gyarapszik.

október 12-én már 368 példány éjszakázott itt.

Az északi tájakon fészkelő darvak egyik legfontosabb vonulási útvonala a Kárpát-medencén vezet keresztül. Első nagy megállójuk a Hortobágy, ahol rendszerint egészen október végéig nagy tömegben tartózkodnak – írta a nemzeti park. Később – jellemzően novemberben –, lehúzódnak a délebbi pusztákra. Itt már jobban szétszóródnak, de legnagyobb számban a kardoskúti Fehér-tónál jelennek meg.

A Fehér-tó azért is különleges vonulási hely, mert ez egy természetes állapotban fennmaradt szikes tó.

Csak az időjárástól, a csapadéktól függ, hogy van-e víz a mederben, vagy nincs. Ha van víz a tóban, vagy a környező kisebb vízállásokon, illetve a Kis-Sóstóban vagy a Kisbogárzói-tóban, akkor megjelennek a darvak, ha nincs, akkor máshol keresnek szállást.

Idén az átnyaraló darvak száma elérte a százas nagyságrendet (ezek nem költő példányok). Augusztus utolsó napjaiban aztán elmentek a térségből. Az első vonuló, tíz példányos csapatot éppen a Fehértó Napján, szeptember 16-án észlelték. Szeptember 24-25-én volt az első jelentősebb, 40 mm-hez közeli csapadék, melynek hatására a korábban kiszáradt tavon 70 százalékos, sekély vízborítás alakult ki. Ekkor a darvak száma is megszaporodott, szeptember 27-én, az első országos daruszinkron alkalmával már 108 éjszakázó példányt regisztráltak.

A víz azonban a meleg, száraz időben csak mintegy 10 napig maradt meg, aztán a meder újra kiszáradt. A darvak ennek ellenére sem hagyták el a területet, mert a közeli Kisbogárzói-tóban még találnak vizet. Az október 12-i számláláskor ezen a kis tavon 368 példányt találtak.

Az október 12-i országos szinkron alkalmával összesen 197 ezer daru tartózkodott Magyarországon, ebből 182 ezer volt a Hortobágyon.

A kardoskúti Fehér-tavon az őszi vonulási csúcs általában november közepén, végén van. Tavaly ebben az időszakban több mint 30 ezer példányt számoltak.

Darulesre várják a természetbarátokat

A Nemzeti Park munkatársai felhívják a figyelmet, hogy idén novemberben is minden szombaton 14.30-17.00 óra között darulesre várják a természetbarátokat Kardoskútra, a Lófogó-ér melletti kilátóhoz (GPS koordináták: É 46°28’43,41’’ K 20°37’25,62’’). Itt szabad szemmel és távcsővel is megfigyelhetik a naplementében a kardoskúti Fehér-tóhoz, éjszára behúzó darvakat. Szakvezetőnjüktől számos érdekességet is megtudhatnak a darvakról. A program ingyenes.

(Forrás: KMNPI, Fotó: Palcsek István Szilárd)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Rejtélyek a Bagolykapun túl- Történelmi Állatok nyomában

Viki

Szoros küzdelemmel zárult az ifjú kócsagőr program döntője

Erik

Özönlenek a bíbicek, érkeznek a pacsirták, dalolnak a széncinegék

magyarallatvedo