Image default

Nemzetvédelmi Tanács: elengedhetetlen meghallgatni az állatvédők véleményét

Magyarországot öt éven belül Európa élmezőnyébe kívánjuk juttatni az állatvédelem területén, ezt a célt támogatja a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulása is – jelentette ki a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a testület ülésén.

Ovádi Péter szerint elengedhetetlen meghallgatni a véleményét mindenkinek, aki tenni szeretne az állatvédelem ügyében. Éppen ezért a nagy sikerrel zárult állatvédelmi online kérdőívre reagálva – melyet több mint 262 ezren töltöttek ki – már több intézkedés is született a felelős állattartás, az ivartalanítás, a szaporítók elleni fellépés, valamint a civil szervezetek támogatása témakörében – folytatta.

A Nemzeti Állatvédelmi Program egy olyan hosszú távú stratégia, amely több területre összpontosítva szeretné kezelni az állatvédelem területén meglévő problémákat – tette hozzá a miniszteri biztos.

Kiemelte a felelős állattartás jelentőségét, amellyel kapcsolatosan a NÉBIH-hel közösen szeptembertől indul egy online, ingyenes és önkéntes edukációs program Gazdijogsi néven.

Folytatni kell az országos szintű ivartalanítást is, amely a hazai állatvédelem egyik legfontosabb feladata – ezt nemcsak az online kérdőív kitöltők véleménye támasztja alá, hanem az országjáró körutakon tapasztaltak is. Ovádi Péter rámutatott, csak az elmúlt időszakban indult egy-egy ivartalanítási program a NÉBIH-hel és a Miniszterelnökséggel együttműködve, lehetővé téve több tízezer állat ivartalanítását.

A szaporítók és a tiltott állatviadalok elleni harcban minden eszközzel küzdeni fogunk az állatok védelméért.

Fontosnak tartjuk továbbá az állatvédő civil szervezetek tevékenységét és támogatásukat, köszönettel tartozunk nekik munkájukért – fejtette ki a miniszteri biztos.

Fotó: Fekete István

A Tanács ülésén szó esett az állatvédelmet érintő jogszabályi környezet felülvizsgálatáról, a szemléletformálás szerepéről, valamint az állat- és embervédelem összefüggéseiről. A programon a hosszú távú együttműködés jegyében részt vett Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára is.

A tanácskozáson részt vett a Hangya Közösség is, amely immár állatvédelmi ernyőszervezetként 10 éve segíti a vidéki menhelyek, állatvédők munkáját jogi és szakmai információval, tárgyi adománnyal. Közel 300 szervezettel tartja a kapcsolatot. A találkozóval kapcsolatban a közösségi médiafelületen megjegyezték:

Olyan törekvések lettek kimondva, fókuszba állítva, munka alá vonva – amikről tényleg csak álmodoztunk. Nem csak mint hangzatos jelszavak, hanem valós munka is folyik a háttérben. Van amiben épp feláll egy szakértőkből álló munkacsoport (végre együtt minden terület képviselője), van amiben már a véleményezés fázisában járunk, van amihez forrást keresnek…

Minden számunkra fontos területen beindult a gépezet.

Olyan témák kerültek napirendre, mint az állatkínzás büntetőjogi szabályozásának módosítása és más jogi szabályozások felülvizsgálata, a civil szervezetek támogatása, az ivartalanítási program folytatása, a gyepmesteri telepek működésének szabályozása, a szaporítók felszámolása… stb. sokáig sorolhatnánk, van bőven változtatásra váró terület. Ha valamikor születhetnek előrelépések, akkor most minden lehetőségünk meg van rá. Nem fog az egyik percről a másikra minden megváltozni. De heteken, hónapokon belül igenis hatalmas fordulatok jönnek!

Agrár Minisztérium, Hangya Közösség

KAPCSOLÓDÓ

Iskolák jelentkezését várják az első Állatvédelmi Témahétre

Eszti_mav

Visszaáll a normál rend az ukrán társállatok behozatalában

Viki

Ismét pályázhatnak 500 millió forintra az állatvédelmi szervezetek

Eszti_mav