Image default

Dr. Kajó Cecília: A hatóságok nagyobb büntetéseket szabnak ki az állatkínzókra, mint a bíróságok

Egy rendkívül fontos és hiánypótló tanulmányt tett közzé nemrégiben Dr. Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára. Az Egyesület keretein belül folyamatosan gyűjtik a jogeseteket, az anonimizált hatósági döntéseket és ítéleteket az állatkínzás kapcsán, ezekből tudott releváns következtetéseket levonni.

A vizsgálat kiindulási pontja az, hogy bár a büntetőjog feladata lenne a legsúlyosabb cselekményekért a legsúlyosabb szankciók kiszabása, ez az elmúlt években egyre nagyobb torzulást mutat. A tanulmány rámutat arra, hogy 2017 előtt az azonos cselekményekért a bíróság és a hatóság által kiszabott szankciók között akár tízszeres különbség is lehetett utóbbi javára.

“Tehát egy jegyző, járási hivatal vagy megyei kormányhivatal akár több milliós állatvédelmi bírságot szabott ki állatkínzásért, szemben a bíróság által néhány százezresre taksált pénzbüntetéssel” – magyarázza a magyarallatvedelem.hu-nak Dr. Kajó Cecília. Hozzáteszi: ha nem is azonos, de hasonló cselekményekért 2017 után is érdemesebb úgymond az állatvédelmi hatóságnál eljárást indítani, hiszen nagyobb eséllyel kap olyan büntetést az állattartó, amely a saját egyéni életére is jóval nagyobb kihatással van. Ráadásul jobban elősegíti a generális prevenciót is, tehát azt a társadalmi üzenetet, hogy igenis aki állatkínzást követ el, az kellően megbűnhődik.

A tanulmány mindemellet számos fontos tényre is rávilágít. Ilyen például, hogy 2020-ban mintegy 700 regisztrált állatkínzás bűncselekmény történt, amely az előző évhez képest 16,28 százalékos növekedést jelent. Felhívja a figyelmet arra is, hogy 2014-2017 között folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott az állatkínzások száma ugyanakkor 2017-ben trendforduló következett be és onnantól kezdve eleinte lassú, majd gyorsuló növekedés figyelhető meg a statisztikai adatokban.

A kutató 78 esetet vett górcső alá, amikből látszik, hogy amennyiben komolyabb változás nem történik, megerősödik az úgynevezett „forum shopping”, vagyis az eljárás indítását attól teszik függővé, hogy hol kaphat valószínűséggel nagyobb büntetést az állatkínzó, és nem attól hogy egyébként alapvetően hova tartozna az ügy.

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Kevesebb a ragadozó madár a Balatonnál

magyarallatvedo

BBC: Fuldokló sasokat mentett ki a Dunából egy magyar kajakospár – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Ajándékokkal köszöni meg a varjúcsalád, hogy etetik őket

magyarallatvedo