Image default

„Népszámlálás” az Állatkertben

A hazai állatkertek közül a legtöbb féle állatot na Budapesti Állatkertben láthatja a nagyközönség: összesen 859 állatfaj 11.081 egyedét, illetve 96 tenyészetét. A bemutatott állatok változatossága nemzetközi szinten is kimagasló.

Nemrégiben kezdték el a maguk mögött hagyott 2022-es év eredményeit bemutató sorozatukat, éspedig a botanikai eredményekkel foglalkozó összefoglalóval. Érdemes azonban kitérni az állatgyűjteményt jellemző főbb számok alakulására is!

Az állatállományról természetesen folyamatosan vezetnek egy naprakész nyilvántartást, tehát bármikor meg tudják mondani, hogy pontosan mennyi és milyen állatuk van. De az az óév vége, illetve az új év kezdete mégiscsak olyan fontos mérföldkő, hogy érdemes egy pillanatra megállni és számvetést tartani, hányféle állatot is láthat náluk a nagyközönség.

A 2022. december 31-i adatok szerint Állatkertben az emlősöket 125 faj 1231 egyede, a madarakat 144 faj 1142 egyede, a hüllőket 126 faj 803 egyede, a különféle halakat pedig 222 faj 7014 egyede képviseli. A gerinctelenek köréből, ahová például a rovarok, a pókok, a rákok, vagy éppen a puhatestűek tartoznak, 191 fajjal foglalkoznak. Közülük azonban 96 faj esetében nincs értelme az egyedi nyilvántartásnak, hiszen itt jobbára nagyobb tömegben élő és szaporodó ízeltlábúakról van szó, őket tehát csak tenyészetként tartják nyilván. 95 ízeltlábú faj esetében viszont egyedi nyilvántartást vezetnek: e fajokból összesen 655 egyedet tartanak.

A fentieket összesítve ez 835 állatfaj 11.081 egyedét, és az említett 96 tenyészetet jelentené. De ne felejtsük el, hogy a Margitszigeten is van egy Kisállatkertük, ahol szintén vannak állataik! Így őket is beleszámolva azt mondhatjuk, hogy összesen 859 faj 11.081 egyedéről és 96 tenyészetéről gondoskodnak.

Mindez azt jelenti, hogy a hazai állatkertek közül továbbra is náluk láthatja a nagyközönség a legtöbb féle állatot, sőt, a fajok száma nemzetközi összehasonlításban is jelentősnek mondható. Persze nem is annyira a számoknak van jelentősége, hanem a változatosságnak, ugyanis a budapesti Állatkertben különösen sok állatcsoport képviselői megtalálhatók, olyanoké is, amelyekkel sok társintézményben egyáltalán nem foglalkoznak.

Az élővilág egyik legfőbb jellemzője éppen ez a változatosság, a sokféleség. Az ezzel kapcsolatos kifejezésekkel, mint a biodiverzitás, illetve a biológiai sokféleség, nap mint nap találkozhat az ember, méghozzá nemcsak szakmai körben, hanem általában is a közbeszéd mindenféle szintjein. Hiszen éppen ez a sokféleség, az élővilág egyik lefőbb jellemzője, az élő rendszerek működésének egyik legfontosabb biztosítéka került veszélybe az emberi tevékenység miatt szerte a világon. Ezért is folytatnak kiterjed természetvédelmi tevékenységet, és ezért csatlakoztak az Együtt a biológiai sokféleségért nemzetközi koalícióhoz is.

A biodiverzitás, illetve biológiai sokféleség kifejezések 1980-as években terjedtek el a szakemberek körében. Az a gondolat azonban, hogy az Állatkert gyűjteményének egyik legfontosabb vezérelve az legyen, hogy a nagyközönség számára minél szélesebb ablakot nyissanak az élővilág sokfélesége, sokkal régebbi. Ezt az alapelvet ugyanis egykori jeles igazgatójuk, Lendl Adolf fogalmazta meg még a XX. század első éveiben, amivel – és egyébként számos más dologgal is – legalább fél évszázaddal, de inkább még ennél is többel előzte meg a maga korát.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreiket.

(VIA)

KAPCSOLÓDÓ

Különösen veszélyeztetett állatot tartott illegálisan egy magát állatvédőnek mondó nő Dunaharasztiban

Eszti_mav

Európa legjobb állatkertjei között a fővárosi állatkert

magyarallatvedo

Megnyitották a strandszezont hivatalosan is a Nyíregyházi Állatkert ormányosai – VIDEÓ

Marci