Image default

Vészesen pusztulnak a delfinek a Fekete-tenger orosz partszakaszain!

Vészesen pusztulnak a delfinek a Fekete-tenger orosz partszakaszain! Az elmúlt egy hét alatt 101 elpusztult delfint számoltak össze az állatmentők, egyedül március 31-én 26 esetet regisztráltak.

Ha nem változnak a halászati szabályok, a tenger delfinek nélkül marad – figyelmeztetnek az állatmentők. 137 cetfélét, köztük rengeteg delfint sodort partra a víz a Fekete-tenger oroszországi partjainál – írja a Delfa állatmentő-szolgálat közleménye alapján kedden a Moscow Times.

A hírt a 444.hu szemlézte, mint írja,

csak az elmúlt egy hét alatt 101 elpusztult delfint számoltak össze az állatmentők, egyedül március 31-én 26 esetet regisztráltak.

Az állatok nagy részén annak jelei látszódnak, hogy halászhálókba akadtak bele, mély karcolásokat találtak rajtuk, többeknek hiányzott az uszonya, felszakadt a hasa. Számos delfint úgy sodort partra a víz, hogy láthatóan a sziklák közé kifeszített kötelekbe gabalyodtak bele.

Az állatmentők szerint a megnövekedett halálesetek összefügghetnek azzal, hogy

a hatóságok megduplázták a 2024-es lepényhalra vonatkozó halászati kvótát a dél-oroszországi régiókban.

A lepényhal-hálók a legveszélyesebbek a cetfélékre az állatmentők szerint – írták.

A Delfa szerint sürgősen változtatni kell a halászati szabályokon, különben a tenger egyszerűen delfinek nélkül marad.

A francia kormány halászati intézkedései ellen is tiltakoztak az állatvédők

Állatvédők felszólították a francia kormányt, hogy tiltsa be a halászatot azokon a területeken, ahol az veszélyezteti a delfineket – írta a The Guardian tavaly.

Az Atlanti-óceán francia partvidékén partra mosott delfineket 1970 óta számon tartó Pelagis megfigyelőközpont úgy tudja, hogy rekordszámú, 370 delfin pusztult el a Vizcayai-öbölben 2022. december 1. és 2023. január 25. között.

A szervezet rámutatott, hogy a közönséges delfinek leggyakoribb haláloka télen továbbra is a halászati tevékenység, és ez már az 1990-es évek óta így van. A Pelagis hozzátette: a szomszédos országokban is aggasztó a helyzet.

TAVALY 669 DELFIN TETEMÉT TALÁLTÁK MEG A FRANCIA PARTOKON, LEGTÖBBJÜKET DECEMBER KÖZEPÉTŐL ÁPRILIS ELEJÉIG – A TŐKEHAL ÉS A SÜGÉR HALÁSZSZEZONJA IDEJÉN – MOSTA PARTRA A VÍZ.

Olivier van Canneyt, a Pelagis megfigyelésért felelős vezetője elmondta, hogy 2016 óta a korábbinál sokkal több delfin pusztul el, és az idei többlethalálozás különösen korainak számít.

Lamya Essemlali, a Sea Shepherd France állatvédő szervezet elnöke

Lamya Essemlali, a Sea Shepherd France állatvédő szervezet elnöke szerint a partra mosott delfinek csak „a jéghegy csúcsát” jelentik. A valós áldozatok száma ennél jóval magasabb lehet, miután a tetemek többsége a tengerfenékre süllyed, és ott bomlik le.

A szervezet szerint évente akár 8–11 ezer példány is elpusztulhat a 180–200 ezerből ebben a térségben.

„SÜRGŐSEN LE KELL ZÁRNI EGYES ÖVEZETEKET A HALÁSZHAJÓK ELŐTT BIZONYOS IDŐSZAKOKBAN. EZT MÁR RÉGÓTA KÉRJÜK, DE A HALÁSZATI LOBBI ERŐS FRANCIAORSZÁGBAN, ÉS A KORMÁNY ELUTASÍTÓ. EZ RENDKÍVÜL FRUSZTRÁLÓ”

– tette hozzá.

Az állatvédő jelezte: középtávon szeretnék elérni a halászati módszerek teljes felülvizsgálatát.

„A kormánynak kötelessége védeni a veszélyeztetett fajokat” – húzta alá Essemlali. „Nem azt kérjük tőlük, hogy legyenek kedvesek a delfinekkel, hanem hogy tartsák be a törvényt. mielőtt kifutunk az időből” – jegyezte meg.

(Forrás: 444/MH, Fotó: illusztráció)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Véget vetettek a turisták tevékenységének: nincs többé delfinekkel való úszkálás Hawaii-on

Marci

Tizenhat év után tért haza a delfin

magyarallatvedo

Babanyelven beszélnek a delfinanyák borjaikhoz

magyarallatvedo