Image default

Önfeledten játszanak és kergetőznek a Veszprémi Állatkert tevecsikói

Önfeledten játszanak és kergetőznek a Veszprémi Állatkert tevecsikói! A két kis csikó hamar belopta magát a mindenki szívébe!

A Veszprémi Állatkert kétpúpú teve csapata már két csikóval gazdagodott a tavasz folyamán. A képek tanúsága szerint kiválóan érzik magukat. A kicsiket természetese a látogatók is megcsodálhatják már az intézményben.

 

 

Nemrégen írta meg híroldalunk, hogy tündéri, bolyhos teve kislány született Veszprémben! A különleges színű cukiság március közepén látta meg a napvilágot. 

Veszprémi Állatkert közösségi oldalán jelentette be, hogy már a látogatók is megleshetik a kétpúpú teve csapat legfiatalabb tagját. Mint írják, a teve kislány hamar belopta magát a szívükbe.

Hihetetlen szívós, akár a mínusz 40 Celsius-fokot is kibírja

kétpúpú teve (Camelus bactrianus) a tevefélék családjába tartozó kétpúpú tevefajta. Az állatot általában a hideg, száraz éghajlatokon tartják, ahol a hőmérséklet akár mínusz 40 Celsius-fok is lehet. Az állat származási helye a Közel-Kelet és Közép-Ázsia, és nagyon fontos volt az ember számára a történelem során.

A kétpúpú teve az ősi nomád népek által tenyésztett állat volt, és az ősi Selyemút mentén használták a szállításhoz és a kereskedelemhez. Ma is fontos szerepet játszik a gazdaságban. A patásokat tejtermelésre, a hústermelésre és a bőrtermelésre használják. A kétpúpú teve továbbá fontos turisztikai attrakció is, és népszerű a sivatagi túrázók körében.

Az állatok számára jellemző a két púp a hátukon, amelyek energiatárolóként szolgálnak a hosszú sivatagi utazások során. Szőrzetük színe a homokszín és a sötétbarna között változhat, és hosszabb és vastagabb a téli hónapokban, hogy védelmet nyújtson a hideg ellen. Az állatoknak hosszú, ívelt nyaka és hosszú lábai vannak, amelyek segítik őket a homokban és a sivatagokon való mozgásban. A kétpúpú teve mérete jelentős, a felnőtt állatok testtömege általában 400 és 1000 kg között változik, attól függően, hogy melyik fajtájukról van szó. Az állatok hossza általában 2-3 méter közötti, a vállmagasságuk pedig akár 2 méter is lehet. Az állatok életkora általában 25-30 év, bár a jó körülmények között élő állatok akár 50 éves korukig is elélhetnek. Az állatokat az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodóképességük miatt tartják nagyon értékes állatoknak.

Akár 3 hétig is kibírják víz nélkül

Az állatok kiválóan alkalmazkodtak az éghajlati kihívásokhoz, amelyek az élelmiszerforrások szűkösségéből adódnak. Általában fűfélékkel, levelekkel és egyéb növényekkel táplálkoznak. A növényi táplálékukat általában a szárazabb időszakokban kevésbé nedves növényekből szerezik be. Jellemző, hogy nagyon hatékonyan hasznosítják az elfogyaszott növényeket, és az éhezési időszakokban képesek hetekig élni a szűkös táplálékforrásaikból. Nagyon nagy ivókapacitással rendelkeznek, és képesek hosszú ideig kibírni víz nélkül.

AZ ÁLLATOK AKÁR 3 HÉTIG IS EL TUDNAK ÉLNI IVÁS NÉLKÜL, MIVEL TESTÜKBEN A NÖVÉNYEKBŐL SZÁRMAZÓ NEDVESSÉGBŐL IS KÉPESEK FELSZÍVNI A SZÜKSÉGES VIZET.

A kétpúpú tevél húst is fogyaszthatnak, de ez csak ritka esetekben fordul elő. Az állatok általában akkor fogyasztanak húst, ha más növényi táplálék nem áll rendelkezésre – jellemzi őket a kedvenceink.hu.

(Forrás: Veszprémi Állatkert, Debrecen Zoo, kedvenceink.hu, Fotók: Balint Kovacs Photography)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Tündéri, bolyhos teve kislány született Veszprémben

Erik

Ifjú kapibara fiú érkezett a Veszprémi Állatkertbe

Erik

Elszabadult teve ölt meg két embert Amerikában

Marci