Image default

Öt cirkusz, ahol már betiltották az állatprodukciókat

A cirkusz a szórakoztatóipar egyik legnépszerűbb színtere, a cirkuszművészet azonban számos változáson ment keresztül az elmúlt években. Nem csak a nézőközönség alakult át, hanem a világ is, melybe egyre kevésbé fér bele az állatok kizsákmányolása. Felismerték ezt a jogalkotók is, hiszen Európában már több mint 20 ország döntött úgy: véget vet a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének. Számos cirkusz azonban már korábban a tettek mezejére lépett. Ezek közül válogattunk.

1. Cirque du Solei

A kanadai székhelyű vállalat mondhatni valóban forradalmasította mindazt, amit korábban a cirkuszi előadásokról gondoltunk, nem csoda, hogy szélsebesen a világ legnépszerűbb cirkuszi produkciójává válhatott.

A monumentális díszletek, a páratlan előadások és a kreatív megoldások láttán az embernek eszébe se jut, hogy szükség lenne élő állatok bevetésére a szórakoztatáshoz. Ráadásul a Cirque du Solei hatalmas hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra is: nyereségük egy részét rendszeresen fordítják szociális és kulturális akcióprogramok támogatására.

2. Circus Roncalli

A német cirkusz előadásain hologramként jelenik meg egy gigantikus elefánt – így kívánnak megőrizni valamit a klasszikus cirkuszi világból anélkül, hogy az állatokat kizsákmányolnák.

Úgy tudni, ahhoz, hogy 360 fokban megjelenhessen az állat, 11 projektorra van szükség. De nem ez az egyetlen alternatív állatos produkciójuk: szintén hologram segítségével reptetik a porond felett a hatalmas aranyhalakat.

3. Circus Vargas

A San Diegóban székelő utazó cirkusz kizárólag artista produkciókra és bohócokra alapozza előadását.

Az artisták a levegőben ugrálnak, zsonglőrprodukciókat mutatnak be, a nevettetők pedig interaktív módon bevonják a nézőket is a produkcióba. Így aztán senki sem hiányolja a lángoló karikán átugráló oroszlánokat.

4. Cirque Italia

A Cirque Italia látványos, tematikus produkciókat mutat be a nézők számára utazócirkuszi előadásaik során. A vízi témájú előadásuk mellett legutóbb kifejezetten a felnőttek számára alkották meg “Paranormal Cirque” névre hallgató, a félelemérzetre ható show-jukat.

A világ egyik leginnovatívabb utazócirkuszaként tartják őket számon, amely egyedülálló módon tudja ötvözni a cirkuszt, a színházat és a kabaré elemeit.

5. Circus Smirkus

A cirkuszi világban nagy ismertségnek örvendő veterán, Rob Mermin által 1987-ben alapított, díjnyertes, vermonti székhelyű ifjúsági cirkusz vidám és ámulatba ejtő pillanatokat garantál a nézőknek az állatok szerepeltetése nélkül.

Az angliai cirkusz ráadásul iskolai foglalkozásokat is szervez a gyermekek számára, akik így még jobban megismerhetik ezt a semmihez sem hasonlító, varázslatos világot.

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Széttépte a medve az idomárt, aki elfelejtette levenni a maszkját

magyarallatvedo

Szürreális látvány: Elefánt sétált az autósok között a forgalmas úton – videóval

Eszti_mav

Betiltják a vadállatok szerepeltetését a cirkuszokban Franciaországban

magyarallatvedo