Image default

Ovádi Péter: Európa vezetői leszünk az állatvédelem területén

Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának konferenciáján Ovádi Péter állatvédelmi miniszteri biztos kijelentette: újabb mérföldkövek elérésére készülnek a hazai állatvédelem megújításában, így többek között jogszabályváltozásokra, az ebrendészeti telepek működésének felülvizsgálására kell számítani, de megkezdődtek az egyeztetések arról is, hogy a felelős állattartás a Nemzeti alaptantervbe is bekerülhessen valamilyen formában.

– Csapatjátékos vagyok, együttműködésre törekszem – jelentette ki Ovádi Péter, hozzátéve, azt az ambiciózus célt tűzték ki, hogy öt éven belül Magyarország Európa élmezőnyébe tartozzon az állatvédelem területén is. Hozzátette: ez nem lehetetlen küldetés, ehhez azonban elengedhetetlen a problémák azonosítása, a kívánt állapot meghatározása és a célok eléréséhez szükséges megoldások feltárása.

Világos problémák, egyértelmű célok

A politikus úgy véli, az állatvédelem egy nehezen behatárolható terület, a társállatok, haszonállatok mellett a vadon élő állatokkal is foglalkozni szükséges, a kormányzatnak pedig kiemelt célja az, hogy egy asztalhoz ültesse a szakmát és a civileket.

– A következő időszaknak három fő üzenete van: szemléletformálás, érzékenyítés és az együttműködés – mutatott rá a miniszteri biztos, hozzátéve, ahhoz, hogy ez megvalósulhasson őszinte beszédre van szükség az állatvédelem területén. Meglátása szerint a hazai állatvédelem fő gerincét a civil szervezetek adják és továbbra is szeretnének rájuk támaszkodni. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy meg kell határozni azt, hogy ki is az állatvédő, mert nem biztos, hogy minden szervezet rendelkezik is azzal a tudással, amit a terület igényelne.

– Ebrendészeti telepek esetében tudjuk, hogy nagyon sok feladatunk van és jogszabályi környezetváltozásra, fejlesztési pénzeszközök juttatására is szükség van – jelentette ki. A civil szervezetekkel kapcsolatban rámutatott: akkor működnek jól, ha legalább három lábon tudnak állni: az állami támogatás mellett az adó 1 százalék és a lakossági felajánlások is fontosak. Hozzátette: tudják, hogy itt is vannak problémák, az állami láb kiépítésén az Agrárminisztériummal közösen dolgoznak. Felhívta a figyelmet arra, hogy további komoly problémát jelent a kóborállatok állományának magas száma és az illegális szaporítás.

Mérföldkövek segítik a változást

Az állatvédelmi miniszteri biztos rámutatott arra, hogy kinevezését követően országjárásra indult, a kerekasztalbeszélgetések segítségével pedig fontos helyi tapasztalatokkal gazdagodnak, amelyeket eredményesen be tudnak építeni a megújuló Nemzeti Állatvédelmi Programba.

– Egy-egy állatvédelmi kérdésben sok szervezetnek kell együttműködnie, ha együttműködünk, akkor tudunk sikereket elérni. Ahol akadozik a gépezet, ott segítséget kell nyújtanunk – tette hozzá Ovádi Péter. Emlékeztetett arra, hogy tavasszal online konzultációra kérték fel a közvéleményt 13 állatvédelmi kérdés mentén, amely rávilágított a fő pontokra: ivartalanítási program kiszélesítésére, a felelős állattartásra való felhívásra, a civil szervezetek támogatására van szükség. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral egyeztetnek arról, hogy akár a Nemzeti alaptantervbe is integrálhatóvá váljon a felelős állattartásra való felhívás.

Az állatvédelmi miniszteri biztos ismertette azokat a mérföldköveket, amelyeket az elmúlt hónapokban sikerült elérniük. Ilyen az állatvédelmi Központ megalakulása, a pandémia ideje alatt nyújtott segítségek az állatvédőknek és a magánállatkerteknek, a félmilliárd forintos országos ivartalanítási pályázat, a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításának betiltása és a pirotechnikai eszközök használatának szigorítása.

Aktuális kérdések, ahol változás várható

Ovádi Péter előadásában kiemelte, hogy a közeljövőben várható, hogy jelentős változáson megy majd keresztül a jogszabályi környezet.

– Az állatvédelmi törvény európai szintű, ugyanakkor elérkeztünk arra a pontra, mikor kellenek már a kiigazítások – hangsúlyozta. Ahogy fogalmazott, célegyenesben van a kóborállat rendelet, amely a magyarországi ebrendészeti telepek ad hoc működését számolná fel. Kiemelte, hogy vannak önkormányzatok, akik jó példával járnak elöl és vannak, amelyek a legrosszabbakkal. Kitért a cirkuszi vadállatok szerepeltetésére, amelynek területén szintén szakmai egyeztetések folynak.

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Egyedülálló kezdeményezéssel tanulhatják játszva a gyerekek az állatvédelmet

magyarallatvedo

Nagy lépés az állatvédelemben: együttműködési megállapodást kötöttek a polgárőrséggel

Marci

Megérkeztek az első szalakóták

magyarallatvedo