Image default

Óvatosan piszkáljuk a levélhalmokat, lehet, hogy sünök vannak alatta

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a figyelmet. A kerti munkák során a lombhalmokat és rőzserakásokat ilyenkor csak óvatosan szabad megbolygatni az emlősök érdekében.

Az MME szerint a kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára. A sünök téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken. Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg.

Fontos, hogy a munkák első lépésben lehetőleg ne vasvillával, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal kezdődjenek meg.

A halmok átforgatása az alapi részen pedig még óvatosabban, akár kézzel történjen meg. Így meg tudunk győződni arról, hogy alatta van-e valamilyen állat. Az is segít, ha a halmok bontása átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva történik meg.

A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot. Így a halom alapi részéhez jutva nagyon figyelni kell a gömbölyded formákra. Ugyanis az összegömbölyödve megemelt állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül.

Soha nem szabad felgyújtani helyben az ilyen rakásokat! 2021. január 1-től az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általános az egész országban. A lángok elől a sünök nem tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, ezért megégnek – hangsúlyozzák a közleményben.

A lombhalom megbontásakor telelő sünnel való találkozás esetén lehetőség szerint vissza kell tenni rá kellő vastagságú rétegben a leveleket és ágakat. Esetleg a közelben, bokrok takarásában készíteni kell egy ilyen növényi halmot, és ez alá kell visszatenni a sünt – írják a közleményben.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Milyen állat ez? Itt a telefonos applikáción a segítség!

magyarallatvedo

365 ezer madarat számoltak össze a hétvégén Magyarországon, számos előkelő helyezést is elért hazánk

Marci

Lezárult a téli madárszámlálás hazánkban, közel százezer madarat figyeltek meg

Erik