Image default

Pelikán fiókák érkezését várják az állatkertben!

Pelikán fiókák érkezését várják az állatkertben! A tavalyi, 2023-as évben két borzas és négy rózsás pelikán fióka kelt ki a Fővárosi Állat-és Növénykertben, kíváncsiak várják idén hányan érkeznek majd!

„Vízre bocsátottuk” a borzas és a rózsás gödényeket, akik így ismét láthatók a Nagy-tó térségében – írta honlapján a Fővárosi Állat- és Növénykert. Sőt, nemsokára fészkelésbe is kezdenek. Ha nem a vízben vannak, a tavat körülvevő területnek az Ausztrálház melletti részénél érdemes keresni őket jegyezték meg.

A vízimadarak számára kialakított Nagy-tó az állatkert egyik legrégebbi bemutatóhelye, hiszen még az 1866-os megnyitásra készült Reitter Ferenc mérnök tervei alapján (akinek a rakpartokat és Pest város csatornázást is köszönhetjük, és akinek az elképzelései szerint a Nagykörút helyén hajózócsatorna jött volna létre).

Az itt látható madarak közül a pelikánok a legtermetesebbek. Egészen pontosan két faj is képviseli őket, a rózsás és a borzas gödény. A történelmi időkben mindkét faj nagyobb létszámban fészkelt Magyarországon is, de manapság csak ritkán lehet velük idehaza találkozni.

A természetvédelmi oltalom alatt álló hazai madarak listáján mindkét pelikánfaj fokozottan védettként szerepel.

A madárinfluenza miatt óvatos az állatkert

Mint hangsúlyozták, a téli és a korai tavaszi hónapokban sajnos nem tudták őket megmutatni a közönségnek. A pelikánok ekkor átmenetileg egy beltéri férőhelyen tartózkodtak. Állategészségügyi szempontból ugyanis jobbnak látták, ha nem találkoznak a Nagy-tóra berepülő, az égi országúton érkező vándormadarakkal, akik közül néhány a madárinfluenza terjesztője is lehet.

A humán egészségügyi kockázatot ugyan nem jelentő, de a madarakra nézve veszélyes kór terjedése elleni harcban korábban is szép eredményeket értek el, de a legjobb megoldás mindig a megelőzés, vakcinázással, illetve a téli hónapokban egyes madárfajok, például a pelikánok elkülönítésével. Most, hogy beköszöntött a tavasz, immár nem volt akadálya annak, hogy pelikánjaik ismét kikerüljenek a tóra.

Tapasztalataik szerint nemsokára a fészkelést is meg fogják kezdeni, és remélhetőleg idén is több fióka kel majd ki náluk. A tavalyi, 2023-as évben két borzas és négy rózsás gödény fióka volt. Kíváncsian várják, hogy az idén mennyi lesz.

(Forrás: Fővárosi Állat-és Növénykert)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Népszámlálás tartott a budapesti állatkert

magyarallatvedo

Tortával köszöntötték a születésnapos elefántokat az állatkertben

Erik

Imád a kinti medencében lustálkodni Tücsök és Jusztina, a két fővárosi nílusi víziló

Erik