Image default

Profi halászok vonulnak át az országon – VIDEÓ

A halászsas tavaszi és őszi átvonuló az országban, leggyakrabban áprilisban és szeptemberben láthatjuk a nagyobb folyók és halastavak környékén. Főként a Duna, Tisza és a Dráva hullámterében, a Kis-Balatonon, Hortobágyon, vagy a Duna-Tisza közén a szegedi Fehér-tavon és az Apaji-halastavaknál figyelhető meg.

A videón látható példányt a napokban kapta lencsevégre a Kiskunsági Nemzeti Park egyik munkatársa a szegedi Fehér-tónál, miután jóllakottan ejtőzött egy fa tetején.

Ahogy a neve is mutatja, a faj halfogásra specializálódott. Színezete is ezt a célt szolgálja, alulról nagyrészt fehérnek látszik, így a víz felett repülve kevésbé veszik észre a halak. Hosszú, kampós, több kisebb tüskével is ellátott karmai tökéletesek a sikamlós haltest megragadásához. A víz felett csapongva keresi zsákmányát, majd összehúzott szárnyakkal, előrenyújtott lábakkal a vízbe zuhanva markolja meg és emeli ki a vízből. Sikeres fogás után a halat a haladás irányába fordítja, hogy a légellenállás minél kisebb legyen, majd felül vele egy alkalmas tépőhelyre, ahol kevésbé kell tartania más ragadozóktól. Közepes méretű, így a rétisas és a nagyobb sirályok gyakran megpróbálják elvenni tőle a prédáját.

Az északi féltekén sokfelé elterjedt, változatos körülmények között fészkel. Költését még nem sikerült bizonyítani Magyarországon. A nálunk megjelenő példányok tőlünk északabbra fészkelnek Skandináviában, a balti államokban, Németország északkeleti és Lengyelország északi részén.

Az átvonulók fő veszélyeztető tényezője az áramütés, a légvezetéknek történő ütközés és az illegális vadászat. Szívesen ülnek ki a középfeszültségű vezetékek oszlopaira, így ha az oszlopfej nem megfelelő kialakítású, könnyen áramütést szenvedhetnek.

Hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

(Forrás: knp.hu, Fotó: Puskás József)

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Nagyszerű hír a gólyákról: idén az átlagostól több fióka kelt ki

Marci

Brutálisan kivégeztek egy kutyát a Zala megyei Csömödéren – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Az autójában lőttek agyon egy 26 éves önkéntest Kijevnél, aki egy kutyamenhelyre készült ellátmányt szállítani

magyarallatvedo