Image default

Puma hármasikrek születtek az egyik hazai állatparkban

Három puma született a Nyíregyházi Állatparkban. A most négyhetes, hím utódok csütörtökön estek át életük első általános orvosi vizsgálatán.

Tündéri fotók készültek a puma hármasikrekről

A kölykök jól fejlettek, 2,4, 2,2 és 2,1 kilogramm súlyúak, erőteljes mancsaik és karmaik vannak. Szemfogaik éppen kibújnak, testtömegük kornak és ivarnak megfelelő – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője az MTI-vel.

A szakember kifejtette, a tenyészpár 2019 óta az állatpark lakója, az ötéves nősténynek és a tizennégy éves hímnek ez a második közös szaporulata. A három kölyköt anyjuk egyedül neveli, egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan a húsból álló táplálék fogyasztását is elkezdik.

Az ezüst oroszlánnak is nevezett puma rendkívül jól ugró, kitűnő rövidtávfutó. Egykor az egész amerikai földrészen elterjedt volt, jó alkalmazkodóképessége révén hegyvidéki területeken, tűlevelű erdőkben, mocsarakban, sík területeken és trópusi erdőkben egyaránt előfordult.

Egyedszáma manapság csökken, a legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése, valamint a vadászat jelenti.

Táplálék tekintetében nem válogatós, az egértől a jávorszarvasig mindenre vadászik, de fő táplálékát nagyobbrészt szarvasok és őzek képezik. Testsúlyánál hétszer nehezebb zsákmányt is képes elejteni és elhurcolni.

Érdekesség, hogy tekintélyes testmérete és akár 120 kilogrammos súlya ellenére a puma rendszertanilag nem a nagymacskákhoz, hanem a kismacskákhoz tartozik.

Magyar Állatvédelem, MTI, fotók: Nyíregyházi Állatpark Facebook oldala

KAPCSOLÓDÓ

20 éve nem történt ilyen, félelmetes ragadozó marcangolt halálra egy túrázót

Eszti_mav

„Halloween” tököt kaptak ajándékba a Nyíregyházi Állatpark lakói

magyarallatvedo

Pumák ölik a farkasokat Amerikában

Erik