Image default

Reményt ad a boldog életre a mozgássérült állatoknak a TÜTÜ

Ma már nem kell lemondaniuk a boldog életről azoknak a kisállatoknak sem, akik betegséget vagy balesetet követően mozgássérültté váltak. Sajnos azonban ezeknek az állatoknak a 80 százalékát még mindig elaltatják, holott a kerekesskocsivall túlnyomó többségük vígan szaladgálhatna. Zaubek Beával, a TÜTÜ megálmodójával beszélgettünk.

Mióta foglalkoznak a kisállatok kerekeskocsijának gyártásával és egyáltalán honnan jött az ötlet?

Az első TÜTÜ adománynak készült akkor, amikor az egyik alapítvány segítségkérő posztot adott ki, hogy a már meglévő eszközük széttőrt. Mi úgy gondoltuk, miért is ne próbálhatnánk meg, hiszen amikor a mi kis Kleopátránk, egy gyepmesteri telepről örökbe fogadott kutyusunk hasonló helyzetbe került, nekünk is jól jött volna a segítség. Abban az időben még sajnos nem lehetett ilyen eszközökhöz könnyen hozzájutni, így ezt a támogatást Kleopátra emlékének ajánlottuk. Később ennek a kocsinak a másából alakult ki a TÜTÜ, amivel egy éve vagyunk a piacon.

Milyen elven működnek ezek az eszközök?

Úgy segítik a járási nehézségekkel küzdő vagy lebénult állatok mozgását, hogy használata közben kis kedvenceink maximálisan tehermentesítve legyenek.

A mellső lábak tehát nem kapnak extra terhelést?

Nem, mivel a kocsiban normál testhelyzetében közlekedhetnek, kevésbé terheli meg az első lábaikat, illetve a nyakukat, ezáltal a bénulás miatt kialakuló elváltozások könnyebben rehabilitálhatók, illetve elkerülhetők további deformitások, sérülések. Gátolja a sérülés által kevésbé használt izomzatok sorvadását, illetve sokkal hatékonyabban erősödnek a gerinc melletti izmok a természetes testtartásnak köszönhetően. Szerencsére egyre többen ajánlják rehabilitációs céllal is.

Mennyi idő, mire meg tudják szokni a kisállatok ennek a használatát?

Sok gazdi számára megdöbbentő, de nincsen megszokási ideje a kocsinak. A legtöbb kisállat az első alkalom során ösztönösen használja a TÜTÜ-t. Mert bizony ők kerekes kocsiban is boldogok!  Nem fogyatékosságnak élik meg a kialakult helyzetet, sőt, tulajdonképpen fel sem veszik azt.

Hogyan írható le a pillanat, amikor először tudnak vele szaladni? És hogy írható le ez a pillanat, ha a gazdikra nézünk?

Az első lépések számunkra mindig az izgalom és meghatódottság egyvelege. Ezt nem lehet megszokni, csodálatos érzés! Egyszer egy olyan németjuhász kutyusnak készítettünk TÜTÜ-t, akit a méretvétel során szájkosár mellett is két embernek kellett lefognia, annyira támadott mindenkit. Amikor elkészült a kocsija és beleraktuk, az látszott a kutyuson, hogy először megdöbbent, amikor felfogta, hogy ő most bizony áll, a következő pillanatban pedig hozzánk bújt. Azonnal lekerült róla a szájkosár is és együtt játszottunk vele még egy ideig. Ezt mai napig megkönnyezzük amikor szóba kerül. A gazdik általában még nálunk is érzékenyebben reagálnak az első lépésekre, hiszen úgymond az ő kis szőrös gyermekük újjászületése ez. Kedvenceik életének minden eddigi pillanatában mellettük álltak és igen, ezt a pillanatot is velük együtt, eggyé válva élik meg.

Mennyire van jelenleg benne a köztudatban a kisállat kerekeskocsi? Az állatorvosok például a gazdiknak, akiknek a kutyája vagy macskája mozgássérült lesz, szokta javasolni a TÜTÜ-t?

A TÜTÜ kereskocsi bármilyen kisállat részére készülhet, nem csak kutyusnak vagy cicának, de sajnos hiába csodálatos lehetőség, még mindig nincs a köztudatban. Egyre több kutatás bizonyítja a kerekes kocsi használatának fontos szerepét a sérült állatok esetében, ennek köszönhetően sok orvos már felismeri benne a további boldog élet lehetőségét. De sajnos még nem elegen.

Mekkora része a mozgássérülés miatt elaltatott kisállatoknak élhetne még boldog éveket, ha a gazdik tudnák, hogy van ilyen lehetőség?

Az a tapasztalatunk, hogy a járási nehézségekkel illetve bénulással együtt élő állatokat még napjainkban is 80%-ban elaltatják, pedig talán 5% lehetne indokolt. Ennek több oka is lehet, de az egyik legfőbb, hogy még mindig rengetegen nem tudnak arról, hogy már van lehetőség az állatok részére is segédeszközök beszerzésére. Ez a mi célkitűzésünk, hogy népszerűsítsük, ezzel esélyt adva a további boldog életre a rászoruló állatoknak. Küzdünk a boldog élethez való jogaikért!

Fotók: TÜTÜ

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Négy kutyával a Spider mentőcsoport is megérkezett Törökországba

Viki

Kreozannal mérgeztek házi kedvenceket

magyarallatvedo

„Szotyi kutya az életével fizetett!” Egyre durvább a helyzet a budai Várban

magyarallatvedo