Image default

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magánalapítású állatkertek

Az Agrárminisztérium szakmai támogatásával a Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) létrehozott egy – a szövetség tagjainak felajánlásaiból visszatérítendő támogatás alapjául szolgáló – több millió forint értékű pénzügyi keretet, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy ugyanolyan összegű, vissza nem térítendő kormányzati támogatással növel.

A koronavírus pandémia második hulláma miatt a hazai állatkertek 2020. november 11. óta ismét zárva vannak.Az állatkertek üzemeltetése zárt kapuk mögött sem állhat meg. A látogatók elmaradása miatt kieső bevételek minden állatkertnek hiányoznak, azonban a magánalapítású, üzleti vállalkozásként működő kisebb állatkertek még nehezebb helyzetbe kerültek.

A Magyar Állatkertek Szövetsége ennek okán 2021. február 22-én rendkívüli online taggyűlést hívott össze és hozott elvi döntést a lehetséges segítség alapjairól.

A kezdeményezést Ovádi Péter, az Agrárminisztérium Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is támogatja. Ovádi Péter hangsúlyozta, az állatvédelemben csak összefogással érhetünk el eredményeket. A miniszteri biztos szerint a létrejövő pénzügyi keret szimbóluma a szolidaritásnak és az együttműködésnek.

A Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) 1983-ban történt megalapítása óta képviseli a hazai állatkerteket,

végzi az állatkertészeti munka szakmai küldetéseinek felügyeletét, az állatkertek által végzett fajmegőrző és természetvédelmi célkitűzéseihez szükséges tudományos és gyakorlati sztenderdek összehangolt alkalmazását.

A jelenleg 13, nemzetközi szakmai akkreditációval is rendelkező taggal működő szövetség a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosával összefogva segítő kezet nyújt a pandémia miatt nehéz helyzetbe került, nem MÁSZ-tag, magánalapítású állatkertek részére, az állatok érdekeit elsődlegesen szem előtt tartva.

Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára kiemelte, hogy az állatok iránti felelősségvállalás alapja a természet iránti feltétel nélküli tisztelet és szeretet. Assisi Szent Ferenc „Farkas tesvér”-nek és „Húgocskáim, madarak”-nak szólította állat-barátainkat – kijelölve számunkra a bennünket körülvevő, ajándékba kapott élővilággal való bánásmód kereteit.

Az állatokról való szerető gondoskodás, a velük való harmonikus együttműködés velünk született kötelességünk. Azt a bizalmat, szépséget, ragaszkodást, amit az állatoktól kapunk, lehetőségeinkhez mérten vissza kell adnunk. A jelen támogatási forma mindezen alapgondolatokat tudatosítva nyújt megoldást az állatkertek járványhelyzet okozta fenntartási nehézségeiből következő kihívásokra – írták a közleményben.

Az összefogással létrehozott támogatási keret szétosztására a Magyarországon működő magánalapítású állatkerteket tömörítő Szövetség tesz majd javaslatot. A MÁSZ által megfogalmazott cél, hogy nem kizárólag a Magánállatkertek Szövetségének tagjai, hanem mindazok a törvényes engedélyek birtokában működő magánalapítású állatkertek, vadasparkok pályázhassanak az anyagi segítségre, amelyeknek már az állatok életben tartásához szükséges alapvető takarmányok beszerzése is gondot jelent.

A támogatási javaslattal kapcsolatosan további információt az alábbi elérhetőségeken kaphatnak a magánállatkertek: magyarallatkertekszovetsege@gmail.com

Világgazdaság, Fotó: Shutterstock

KAPCSOLÓDÓ

Átvették nyereményüket az “Év Állatvédő Óvodája 2021” cím viselői

magyarallatvedo

Fontos állatvédelmi kérdésekben indított kezdeményezéseket

magyarallatvedo

TOP 5 állatos hír, amit az idén a legtöbben olvastatok

Eszti_mav