Image default

Ritka vendégek – Kis lilikek a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Az elmúlt időszakban a Körös-Maros Nemzeti Park több részterületén is megfigyeltünk néhány kis liliket a vonuló vadludak csapataiban.

A kis lilikeket meglehetősen nehéz beazonosítani, ugyanis mindig nagy lilikek között vegyülnek el. A két faj testmérete alig különbözik, egyedi ismertetőjegyeik a fejükön találhatók, ezért egy legelésző lilikcsapatban nem könnyű őket felfedezni.

A kis lilik a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján szereplő, világszerte veszélyeztetett faj. Európában kizárólag Norvégia északi területein költ. Az ottani költőállomány az őszi-tavaszi vonuláskor rendszerint a Hortobágyon áll meg pihenni. Az időnként a Dél-Alföldön, a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is felbukkanó kis lilikek, azonban minden bizonnyal nem a norvégiai, hanem a nyugat-szibériai költőállományból származnak.

Legutóbb február 14-én, a Kardoskút Fehértó melletti gyepterületen, egy nagy lilik csapatba vegyülve volt megfigyelhető három kis liliket. Korábban Szentes-Fertőn is felbukkant három példány. A Csanádi pusztákhoz tartozó Nagy-Zsombékon szintén megfigyeltő volt a közelmúltban egyetlen kis liliket, amely egy háromezres egyedszámú nagy lilik csapatban vegyült el.

A Kis-Sárréten a kis lilik rendszeres, de kis számban előforduló vendég a tavaszi és őszi vadlúdvonuláskor, illetve néha télen is megfigyelhető. Kivétel nélkül nagy lilik csapatokban kerül szem elé, általában 1-6 példányban fordult elő az elmúlt időszakban.

Fotó: Kalotás Zsolt

KAPCSOLÓDÓ

Arra ért haza a gazdi, hogy apró kutyája épp egy pumával barátkozik – VIDEÓ

magyarallatvedo

Ordítva akarták kiküldeni az áruházból Zsófit és vakvezető kutyáját

magyarallatvedo

Milyen egy hotelszoba,amit 350 madáretető vesz körbe? Hát ilyen!

magyarallatvedo