Image default

Te tudod mit jelent, ha sárga szalagot látsz egy kutyán?

Nagy Csilla jogász osztott meg közösségi oldalán egy informatív bejegyzést arról, bizony érdemes figyelnünk az utcán sétálva a kutyusokat, ugyanis akár fontos információt is közölhet róluk egy egyszerű jelzés, például egy sárga szalag.

A felelős kutyatartás része, hogy a pórázon lévő kutyához nem engedjük oda a sajátunkat. Ennek oka, hogy nem tudhatjuk, hogy az adott kutyát milyen mértékben zavarná, ha úgy közelít hozzá egy idegen, hogy ő mozgásában van korlátozva.

A Nagy Csilla által megosztott grafikán jól látható, hogy három kutyusillusztráción is sárga szalagot helyeztek el. Az első és második ábrán a kutya hámot visel, a harmadikon pedig a műtéteket követően használatos tölcsér van a fején. Mindhárom kis rajz esetén a pórázon feltűnik a sárga szalag. De vajon mit jelenthet ez?

 

Ha sárga szalagot látunk egy kutya pórázán, az egyértelmű üzenetet jelent:

nem jó ötlet vele az ismerkedés, ne engedd hozzá a kutyádat.

A sárga jelzés számos dologra utalhat. Például arra, hogy a kutyus fizikai állapota miatt könnyebben megijed vagy nem örül más kutyák társaságának. Az is lehet, hogy fájdalmai vannak, beteg, esetleg alulszocializált, traumaizált, frusztrált. Elképzelhető, hogy viselkedésterápia alatt áll. Ilyenkor különösen fontos, hogy

ne érezze magát kiszolgáltatva és ne kerüljön olyan helyzetbe, amit nem tud jól kezelni.

A sárga szalag utalhat arra is, hogy egy kölyökkutyával van dolgunk, aki éppen egy érzékenyebb periódusában van. Lehet, hogy kamaszodik, és ijedősebb, robbanékonyabb korszakát éli. Sőt, az is előfordulhat, hogy a kutyus idős és már nem olyan játékos, mint fiatal korában volt.

Fontos, hogy mindig figyeljünk a saját kutyánk és a környezetében lévő más állatok jelzéseire, tartsuk be a kutyasétáltatás szabályait, valamint tisztelettel forduljunk mások felé, legyenek azok kettő vagy négylábúak.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Elgázolt kutyán segítő állatvédőt bántalmaztak Újpesten

Viki

Elképesztő innováció könnyítheti meg a vakok és kísérőkutyáik életét

Eszti_mav

Letépte a vendég szemhéját egy amerikai kozmetikus csivavája

magyarallatvedo