Image default

Korcsolyapálya a jégkorszaki és sarkvidéki állatok között? Ma nyílt meg Budapesten

Hóra, jégre, igazi téli hangulatra vágysz? A Magyar Természettudományi Múzeumba beköszönt a jégkorszak: megidézik a sarkvidéki jégtakarót és benépesítik a hideg éghajlat egykori lakóival. Légy részese te is a varázslatnak és korcsolyázz a jégkorszaki és sarkvidéki állatok között! 

Az Északi-sarkvidéken, a tundrán és az Antarktiszon élő, veszélyeztetett állatok preparátumait állították ki. Emellett a legutolsó jégkorszakban élt állatok rekonstrukciói láthatók a Magyar Természettudományi Múzeum pénteken megnyílt új kiállításán. De  ezzel egy időben egy beltéri, plasztik korcsolyapályát is átadtak a gyerekeknek.

Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke a Jégvilág című tárlat megnyitóján kiemelte, hogy a kor legnagyobb, országhatárokon átnyúló kihívása a klímaváltozás. Ezzel kapcsolatban nem csak az Európai Unió, de hazánk is számos intézkedést hozott már, a fenntartható és élhető jövő érdekében – mutatott rá.

Kiemelte, hogy Magyarország az uniós tagországok közül elsőként ratifikálta a Párizsi Megállapodást. És az egyik első tagállamként foglalta törvénybe a klímasemlegességet. Ez azt jelenti, hogy 2050-re csak annyi üvegházhatású gázt fogunk kibocsátani, melyet meg is tudunk majd kötni erdeink és gyepterületeink segítségével.

“Magyarország nemzeti ügyként tekint a klímavédelemre

ugyanis a konzervatív értékrend alapja a szabadság és a felelősség mellett a mértékletesség is” – fűzte hozzá a bizottsági elnök. “Hazánk a hiteles, a cselekvő és konzervatív klímapolitikában hisz és alapelvként tekint arra, hogy a klímasemleges gazdaságra való átállás költségeit első helyen a nagy klímarongálókkal, a jelentős szennyező országokkal és vállalatokkal kell megfizettetni.”

Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) főigazgatója elmondta: a tárlattal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a bolygónkon tapasztalható klímaváltozás kiemelt intenzitással érinti a sarkvidéki területeket.

Az Északi-sarkvidéken a jég visszahúzódása rengeteg – a tárlaton is megtekinthető – faj élőhelyét veszélyezteti, de az Antarktiszt szintén sújtják ezek a folyamatok – fűzte hozzá a főigazgató.

A február 18-ig látogatható időszaki tárlaton 16 állatot, többek között a Déli-sarkvidéken élő serényes oroszlánfókát és Humboldt-pingvint is megnézhetjük. De láthatjuk

az Északi-sarkvidéken elterjedt sarki róka és jegesmedve, a tundrán megtalálható alaszkai farkas és rénszarvas preparátumait.

Emellett a legutolsó jégkorszak idején élt gyapjas mamut és dél-amerikai kardfogú tigris rekonstrukcióit láthatják az érdeklődők.

Korcsolyapálya az állatok között

A helyszínen megnyílt, 13-szor 13 méter nagyságú plasztik korcsolyapályával a múzeumba látogató gyerekeknek újabb lehetőségük nyílt a játékra és a mozgásra. A kiállítást a múzeum saját erőforrásából valósította meg.

A múzeum élen jár a környezettudatos szemléletformálásban, ezért a korcsolyapályát környezetbarát, fenntartható eljárással készítették: a műanyag lapokból összeállított sporteszköz síkosságát egy speciális anyaggal, a növényi alapú glicerinnel való kezelése adja – hangzott el a pénteki eseményen.

Korcsolyázás: A korcsolyapályát múzeumi belépő megváltásával, felelősségi nyilatkozat aláírását követően lehet használni. A korcsolyázókat egész óránként engedik be a pályára, akiknek 50 percig van lehetőségük igénybe venni azt. A helyszínen ingyenesen, kaució letétele mellett lehet korcsolyát kölcsönözni 25-östől 47-es méretig, de saját korcsolyát is lehet hozni.

NHUMS – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Trianon 101 – A Magyar Királyság területének életföldrajzi beosztása

magyarallatvedo

Lepkeházban és állatsimogatóban járt Novák Katalin államfő

Erik

Egy házaspár mentette meg az antarktiszi pingvint, aki Új-Zélandra evickélt

magyarallatvedo