Image default

Újabb két orrszarvút öltek meg orvvadászok

Újabb két orrszarvút öltek meg orvvadászok a nepáli Chitwan Nemzeti Parkban. A két nőstény orrszarvúra holtan, szarvukat eltávolítva találtak rá a CNP keleti szektorában – közölte a Himalayan Times-szal Ganesh Tiwari, a CNP információs tisztje.

utazom.com

Elmondása szerint egy árokban lévő csapdába csalták az állatokat. “Az egyik elhunyt orrszarvú hatéves volt, a másik pedig 18 éves. A hatéves egyed szarvát részben tudták csak levágni, míg a másiknak teljesen eltávolították a szarvát”.

Kiderült, hogy a hatéves növényevő mintegy három nappal ezelőtt esett csapdába, idősebb társa pedig 10 napot szenvedett egy korábban felfedezett, de el nem távolított régi csapdába. A csütörtök esti eset után nyomozást indítottak az orvvadászok kézrekerítése érdekében. Idén öt orrszarvú halt meg természetes halállal, míg tavaly az orvvadászok két példányt öltek meg Amaltari térségében.

Namíbiában viszont a szárazság miatt fogynak az orrszarvúak. A populáció annak ellenére csökkent, hogy tavaly nem voltak aktívak az orvvadászok. Urikob szerint főleg a szárazság miatt pusztultak a fiatal és idősebb példányok. A vadorzók utoljára 2000-ban csaptak le, akkor négy orrszarvút öltek meg.

Az orrszarvúvédők a helyzet javulására számítanak, mivel a délnyugat-afrikai országban az utóbbi időben már több a csapadék. Igyekeznek elejét venni annak is, hogy újra orvvadászok ritkítsák az állományt.

Namíbia a világ egyetlen országa, ahol teljesen szabadon, körülkerítetlen területen élnek keskenyszájú orrszarvúk. Az ország egy ritkán lakott északnyugati vidékén, Damaralandban élő populáció néhány éve csaknem teljesen kipusztult a szárazság és a vadorzás miatt. Namíbiában az orvvadászok távoltartásában kulcsszerepet játszik a helyi közösség.

Himalayan Times – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Orvvadász-hálózatot kapcsolatak le Romániában, medvét és farkast is lőttek ki

Erik

54 éves korában elhunyt a világ legidősebb orrszarvúja

Marci

Szélesszájú orrszarvú született egy angliai állatkertben!

Erik