Image default

Sérült gólyát mentett a Szentesi Mentőközpont

Sérült gólyát mentett a Szentesi Mentőközpont! A lakosság segítségét is kérik, hogy jelezzék, ha “egygólyás” fészket látnak, hiszen lehet a fiókákat is menteni kell. 

Mártély és Mindszent között bukkantak egy sérült, fehér gólyára nemrégiben, amivel kapcsolatban a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány a lakosság segítségét kéri – írja a Hódpress.

Az alábbi közlést tették közzé: kérik a lakosokat, hogy amennyiben a két településen mód és lehetőség van rá, a kora reggeli, déli, és esti órákban figyeljék a gólyafészkeket és abban az esetben, ha kizárólag csak egy felnőtt egyedet látnak ott, akkor jelezzék a vadmentő diszpécserének (06 30 633-2900). Az egyesület tájékoztatása szerint egy mindszenti lakos már bejelentést tett a Kodály Zoltán és az Ady Endre utca sarkán lévő fészeknél, miszerint napok óta nem látják a másik felnőtt egyedet.

Nyolc hónap után boldogan nyerte vissza szabadságát el Visske, az áramütést szenvedett gólya!

Tavaly júliusban 22.000 voltos áramütés ért egy gólyafiókát Viss településen – írta a koroshircentrum.hu. A madár túlélte ugyan az áramütést, ám a szárnya és a lába is megsérült. Hamar a Mályi Madármentő Állomás szakembereihez került, majd nyolc hónap rehabilitációt követően, most már újra szabadon szárnyalhat.

Visske megjárta a poklot. Szárnya és az egyik lába szétégett, nem tudott felállni, nem tudott egyedül enni és inni sem – erről Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás munkatársa számolt be Facebook oldalán.

Krisztián napokon át ápolta a gólyafióka sebeit, etette, itatta őt, emellett újra meg kellett tanítani járni. Így emlékszik vissza a hosszadalmas rehabilitációra, valamint Visske küzdelemmel teli hónapjaira: „Soha nem fogom elfelejteni azt a látványt amikor Visske beérkezett hozzánk. Egy remegő és az életéért küzdő kis gólyát hozott a nemzeti park. Kézbe vettem és közben égett toll és égett hús szaga terjengett a levegőben. Átfordítottam, hogy lássam a sérüléseit. Borzalmas látvány fogadott… Könnyeimmel küszködve letakarítottam a szénné égett szárnyát és lábát. Ő közben “beszélt” hozzám és kérdően nézett a szemembe. Édes Istenem kis gólya, mi történt veled…? kérdeztem tőle.”

„Ő bár félt, de türelmesen tűrte.. Óvatosan megitattam és bekötöttem a sebeit. Küzdött… Fel szeretett volna állni, de nem tudott. Csak feküdt és remegett. Napokon át etettem és itattam mert arra se volt képes egyedül. Naponta többször masszíroztam a lábát, mert a cél az volt, hogy minél hamarabb fel kell állnia. Ha napokig nem tudom felállítani akkor soha nem fog felállni. Visske küzdött… Úgy küzdött ahogy eddig egy gólya sem. Visske élni akart és hangosan jelezte, hogy segítsek neki. Bár nagyon nagy fájdalmai voltak, de Ő a fájdalmait leküzdve bukdácsolva tette maga elé a lábait.” – írták.

Hatalmasat küzdött Visske

„Hat napig minden erejét összeszedve küzdött. A hetedik napon Visske a segítségemmel felállt és többé nem rogyott össze. Soha nem felejtem el ahogy Ő is csodálkozott, hogy egyedül áll és nem esik össze. Ahogy teltek a napok, egyre erősebb és ügyesebb lett. Visske azóta teljesen felépült és tegnap visszakapta a szabadságát.”

„Visske 8 hónapig szenvedett, hogy ez a nap elérkezzen. Az ő története híven tükrözi a kitartást, az élni akarást és a madármentés szépségét. Nagyon szeretünk Visske. Egy igazi hős kis gólya vagy, aki megjárta a poklot, de most újra az égen szárnyalhat. Könnyes szemmel búcsúzunk tőled, ég veled Visske” – fogalmaz bejegyzésében Lehoczky Krisztián.

A szabadon engedésről videó is készült, amely a Mályi Madármentő Állomás Facebook oldalán tekinthető meg.

(Forrás: Hódpress, Fotó: Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány FB/koroshircentrum.hu, Fotó: Lehoczky Krisztián / Facebook)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Még lábadozik a törökországi romkutatás során megsérült keresőkutya, Gogó

magyarallatvedo

Ilyen boldogan utazott a tatai rendőrökkel a megmentett kutyus

Marci

A Mályi Madármentők mentették meg a purhabba ragadt rozsdafarkút

Erik