Image default

Szabadon engedtek egy gyógyult rétisast – VIDEÓ

Meggyógyult és visszanyerte erejét a februárban Tiszaalpáron talált rétisas, melyet így március 10-én szabadon engedhettek a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai a Szegedi Vadaspark szakembereivel közösen.

Egy sérült, röpképtelen rétisashoz hívták a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatát Tiszaalpáron 2021. február második felében.

Bártol István, természetvédelmi őrkerület-vezető elmondta, hogy lakossági bejelentésre érkezett a helyszínre. Széttárt szárnyakkal, a farkán támaszkodva, kissé görcsös ujjtartással talált a legyengült madárra. Ezek a tünetek mérgezésre utalnak. A közelben egy rókatetem is hevert, melyet toxikológiai vizsgálatra küldött a nemzetipark-igazgatóság.

A rétisast először Pesír Zoltán, lakiteleki állatorvos látta el. Ezután a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosával és a Szegedi Vadaspark igazgatójával konzultálva úgy döntöttek, a madár további ellátása és gyógyítása szempontjából legjobb, ha a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába kerül.

Hamar gyógyult

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatójának beszámolója szerint a rétisas viszonylag hamar visszanyerte az erejét a gyors és szakszerű állatorvosi kezelésnek köszönhetően. A lábadozási időszak véget ért, nincs szüksége további emberi segítségre. A nemzetipark-igazgatóság és a Vadaspark munkatársai március 10-én, délután szabadon engedték Szeged mellett, a Sas-ér Erdőrezervátumban. Tekintve, hogy fiatal, 3-4 éves, még nem fészkelő egyedről van szó, az ártéri természetvédelmi terület ideális élőhely lesz számára.

A rétisas hazai állománya az elmúlt 15 évben folyamatosan növekedett a szigorú védelmi intézkedéseknek köszönhetően, az utóbbi pár évben már stabilan 300 pár felett van. A hazai állomány 10 %-a, mintegy 30 pár él a Kiskunságban.

Veszélyek

A fajt leginkább az élőhelyek elvesztése veszélyezteti, valamint érzékeny a zavarásra, különösen fészkelési időszakban. Szándékos és véletlen mérgezéseknek is áldozatul eshetnek, illetve áramütés is gyakran okozza halálukat. A mérgezések felderítése, az áramütés elleni védekezés, az ismert fészkek védelme védőzónák kijelölésével és az apróvadvédelmi intézkedések mind hozzájárultak a sasok korábban igen aggasztó helyzetének javulásához.

A hazai rétisas párok egész évben a fészkük környékén tartózkodnak, a fiatalok pedig kóborolnak. Télen több tartózkodik nálunk, mivel a Kárpát-medence a kedvező időjárás és a táplálékbőség miatt megfelelő telelőhely az északon élő példányoknak is.

A rétisas a legkorábban költő madarunk, március elején már a tojásokon ülnek. A kotlás időszakában a párok különösen érzékenyek a zavarásra.   A fészekalj rendszerint két tojásból áll, a fiókák március végén – április elején kelnek ki.

A rétisas fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 millió Ft.

Sasok, mindenfelé

A február végi bereketűzben hatalmas terület vált a lángok martalékává. Sok állatot pusztított el a hatalmas hőség, de egy rétisas pár hősiesen védte fészkét és tojásait. Az év elején tartott szinkron sasszámlálás, mely más ragadozómadarakat is számba vesz, bebizonyította, ritkák és továbbra is veszélyeztetettek idehaza a sasok. Négyzetkilométerenként pár példánnyal találkozhat, aki szerencsés. Sajnos sokszor emberi károkozásnak, szándékos természetkárosításnak lehetünk tanúi, mely van, hogy jól, de néha kifejezetten rosszul végződik. Szerencsére, a törvény minden erejével üldözi azokat, akik ezt teszik velük.

KNP/Berek, Fotó: Wikipedia

 

KAPCSOLÓDÓ

Madárszenzáció: rózsás flamingók bukkantak fel Dunatetétlennél – KÉPEK

Marci

Ne vegyünk magunkhoz minden elhagyottnak tűnő madárfiókát!

Erik

Már költenek a rétisasok

Marci