Image default

Sáskát szüretelnek a sáskajárás után – Videókkal

A kenyai közösségeket az elmúlt évtizedekben súlyos sáskajárványok sújtották, ezt a problémát a klímaváltozás által súlyosbított szokatlan időjárási tényezőknek tulajdonítják a szakértők. Egy Startup vállalkozás fizet a kenyai közösségeknek a rovarok betakarításáért, ezzel megélhetést is biztosít az ott lakóknak. – írja a magyarmezogazdasag.hu

A „The Bug Picutre” startup vállalkozás célja, hogy segítsen a helyieknek megszabadulni a kártevőktől, amik a termést is rendszerint teljes mértékben megsemmisítik. A helyi lakosoknak lehetőségük van begyűjteni a sáskákat és azokat felvásárolja a startup vállalkozás – derül ki a Világgazdasági Fórum jelentéséből.

Az összegyűjtött rovarokat később leőrlik és fehérjében gazdag állattakarmányként, valamint szerves műtrágyaként lehet értékesíteni.

A kutatók szerint az éghajlatváltozás következtében szaporodott meg ennyire a sáskák száma. Az egyre inkább felmelegedő tengerek felett egyre több esőfelhő alakul ki, amely magában rejti a veszélyt.

A Bug Picture jelenleg Kenya középső részein, a leginkább veszélyeztetett régiókban, Laikipia, Isiolo és Samburu környékén működik, amelyet a csapások különösen érintenek.

“Reményt próbálunk teremteni reménytelen helyzetben, és segítünk ezeknek a közösségeknek megváltoztatni a perspektívájukat, hogy ezeket a rovarokat szezonális termésnek tekintsék, amelyet pénzért lehet betakarítani és eladni” – mondta Laura Stanford, a The Bug Picture alapítója.

A Bug Picture kifejezetten az 5 hektárnál kisebb területeket célozza meg, ahol egyébként sem lehet permetezni. A rajok négyzetkilométerenként akár 80 millió sáskát is magukban rejthetnek, és napi 150 km-t is képesek megtenni.

Az egyik helyi gazdának például 50 kenyai shillinget (140 forintot) fizetnek egy kilogramm rovarért. Február 1-18 között a projekt keretein belül 1,3 tonna sáskát takarítottak be. A sáskákat éjszaka, fáklyafény mellett gyűjtik be, amikor azok általában a fákon pihennek.

A sáskákat ezután lemérik, majd megszárítják és porrá őrlik. Legvégül pedig az őrleményt szerves trágyában és állatoknak szánt takarmányban használják fel.

Stanford elmondása szerint az ottani Startup vállalkozás létrejöttét egy pakisztáni projekt ihlette, amelyet az állami fenntartású Pakisztáni Mezőgazdasági Kutatási Tanács felügyelt. A Bug Picture segít a helyi közösségeknek abban, hogy a lehető legjobban kihasználják a nem mindennapi helyzetet, mivel az éghajlatváltozás hatásai világszerte pusztítást végeznek a növényeken.

Tavaly egyébként Indiában és Szardinián is hihetetlen pusztítást végeztek a sáskák – idén sem számíthatnak sok jóra a gazdák.

 

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Számos helyre került új fészek-emelő, most már érkezhetnek a gólyák

Marci

A szárazság miatt pusztulnak Namíbia orrszarvúi

magyarallatvedo

Ön hordana zsiráfkaki nyakláncot? Van olyan, aki ilyen “terméket” készít!

Erik