Image default

Szajkók újíthatnak meg egy erdőt a GödöllőI-dombságban

Az ökológiai szempontból rendkívül értékes „szárnyas” erdőfelújítás felbujtói az erdészek, elkövetői a szajkók, a természetgyarapítás cselekményének helyszíne Veresegyház községhatárában egy rossz egészségi állapotú fenyves – írja az elobolygonk.hu.

Az erdőfelújításról – az erdőtelepítéssel ellentétben – akkor beszélünk, amikor egy már meglévő erdőterületen az állomány elöregszik, beteg vagy idegenhonos egyedek alkotják, ezért valamilyen módszerrel új fákkal kell a területet beültetni. Ez történhet mesterséges módon, az erdészek munkájával, illetve természetes úton, például az idősebb fákról lehulló makkokból sarjadó tölgyek esetében – írja az Agrofórum.

2020 októberében a Veresegyház határában található rossz állapotú fenyvesben a Pilisi Parkerdő munkatársai egy másik természetes módszert alkalmaztak: szajkók számára készített, csermakkal megtöltött tálcákat szereltek fel.

A szajkók hamar felfedezték a lehetőséget, rákaptak a makkra, amit gondosan előválogattak, s csak egészséges szemeket vitték magukkal.

A szajkó rendkívül sokoldalúan táplálkozik, tavasszal és nyáron rovarokat, hernyókat fogyaszt. Azonban ősszel és télen, tekintettel arra, hogy ilyenkor a számára fogyasztható állati eredetű táplálék kínálata lecsökken, áttér a növényi eredetűekre.

Az erdő talaján rengeteg kis éléskamrát hoz létre az elrejtett makkokból, amelyek bizonyos részéről aztán elfeledkezik. Ezekből tavasszal nagy eséllyel fiatal tölgycsemeték hajtanak ki. Németországi tapasztalatok alapján hektáronként akár 600-700 db-ot is elérhet az így keletkezett természetes újulat tőszáma, ami már elegendő lehet az ilyen erdők fokozatos átalakulásához.

agrofórum, elobolygonk.hu nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

A Fekete István Tanösvény a Pilisi Parkerdő karácsonyi ajándéka

magyarallatvedo

Felháborító: védett állatok lakóhelyét semmisítették meg a természetkárosítók Tiszaugnál

Marci

Medvét észleltek a Bükkben – ezt kéri a nemzeti park

Marci