Image default

Másodjára terjedt szarvasmarháról emberre a madárinfluenza

Másodjára terjedt szarvasmarháról emberre a madárinfluenza. A texasi férfi fertőzött szarvasmarhával dolgozott.

Egy texasi férfit madárinfluenzával kezelnek – közölte a The Washinton Post. Ez a második olyan betegség, amelyet egy rendkívül virulens vírus okoz, amely az elmúlt hetekben öt államban fertőzött meg tejelő teheneket – közölték hétfőn szövetségi és állami tisztviselők.

A kórokozó emberről emberre történő átvitelét figyelik most a járványszakemberek. Mint közölték az ilyen fertőzés nagyon ritkán fordult elő világszerte, és jellemzően az állatokkal foglalkozó családtagok kapják el.

A betegnél, akinek egyetlen tünete a szemgyulladás, a múlt hét végén influenzatesztet végeztek, amely kimutatta a fertőzést. A beteget oszeltamivir vírusellenes gyógyszerrel kezelik. Az eset nem változtat a lakosságot érintő kockázaton, amely továbbra is alacsony. A texasi tisztviselők hétfőn közölték, hogy a személy közvetlenül érintkezett olyan tejelő szarvasmarhákkal, akik feltehetően madárinfluenzával fertőzöttek.

Az eset riasztotta a járványszakértőket, akik a legrosszabb forgatókönyvet figyelik: a kórokozó emberről emberre történő átvitelét. Ez valójában igen ritkán fordult elő világszerte, és jellemzően csak az állatokkal foglalkozó családtagok körében. Mindez ettől függetlenül kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy ez a kórokozó mára már könnyebben terjed-e az emlősök között is – írja a Világgazdaság.

A szövetségi tisztviselők azonban azt mondták, hogy a fertőzés nem változtat a madárinfluenza humánegészségügyi kockázatértékelésén az Egyesült Államok lakosságára nézve, amelyet a CDC alacsonynak tart.

Az epidemiológusokat aggodalommal tölti el a magas patogenitású madárinfluenzával megfertőzött emlősök számának növekedése világszerte. A madárinfluenza 2020 óta terjed szerte a világon, és dokumentálták, hogy több tucat más emlősfajt is megfertőz. De ritkán terjed közöttük. A múlt hónapban magas patogenitású madárinfluenza-fertőzést találtak egy újszülött kecskében Minnesotában. Ez volt az első eset az Egyesült Államok állatállományában.

(Forrás: Világgazdaság, Fotó: MH- illusztráció)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Ezrével pusztulnak a fókák a madárinfluenza következtében

Erik

A WHO egyre jobban aggódik amiatt, hogy újabb világjárványt okozhat az emberek körében is ez az állatbetegség

Eszti_mav

Megható videón, hogyan kapja vissza szabadságát a magasfeszültségű vezetéknek ütközött szürke gém

Eszti_mav