Image default

Most kelnek ki a tojásból a mocsári teknősök, így óvhatjuk meg őket

Most kelnek ki a tojásból a mocsári teknősök, így óvhatjuk meg őket!

Ismét rendkívül hasznos információkat tett közzé Facebook oldalán a Sóstó Vadvédelmi Központ. A mocsári teknőseink ebben az időszakban bújnak ki a tojásokból, ezért fontos figyelemmel lennünk az alábbi részletekre:

“Hazánk egyetlen őshonos teknőse a mocsári teknős (Emys orbicularis), a többi inváziós faj elterjedése az emberi felelőtlenség miatt történik. A kis páncélosok ebben az időszakban kelnek ki a tojásból és azonnal igyekeznek a víz irányába.” – írja a Sóstó Vadvédelmi Központ.
Az első képen látható a mi kis mocsári teknősünk, ha ilyet találunk, akkor óvatosan megfogva segíthetünk neki a biztonságos partmenti növényzetbe helyezéssel – kéri a Központ.
“Azonban a többi fajt sose engedjük el a hazai élővizekbe, mert
az ékszerteknős fajok és a veszélyes állatnak számító aligátorteknősök komoly gondot okoznak az itteni élővilágában.
Ezeket az állatokat hozzátok be hozzánk vagy a legközelebbi mentőközpontba és szabályos körülmények között elhelyezzük őket engedéllyel rendelkező bemutatóhelyekre. A megunt, kifejlett példányok tekintetében is így járjunk el minden esetben, legyünk felelős állattartók. Az elérhetőségeinkre küldött fotóval szívesen segítünk az adott faj meghatározásában is. Köszönjük szépen az együttműködést!” –  tanácsolja a Központ.

 

1. Mocsári teknős (kis citromsárga pöttyei jó ismertetőjegyek)
2. Aligátorteknős (erősen barázdált, durván redőzött bőr és páncél, minidinó)
3. Görög teknős (szárazföldi faj, jól megkülönböztethető a többiektől)
4. Sárgafülű ékszerteknős (a vörösfülű is hasonló megjelenésű, a sávos mintázat egyértelmű bélyeg)
Sóstó Vadvédelmi Központ
📲: +36-70-526-2793
📧: vadvedelem@varosgondnoksag.hu
🏡: 8000 Székesfehérvár, Szárcsa utca 37.
Támogasd a természet- és állatvédelmi törekvéseinket!
Sóstó Természetvédelmi Alapítvány 🐾
Raiffeisen Bank Zrt.
Számlaszám: 12001008 – 01868437 – 00100004
IBAN: HU 46 12001008 – 01868437 – 00100004

Valóban hatalmas gond az invazív teknősfajok jelenléte

Halak ívását szerette volna filmre venni, helyette elvadult ékszerteknősökkel találkozott az édesvízi búvár! A Sokszínű Vidék számolt be Kostyál Pál édesvízi búvár kalandjáról, aki évek óta merül Magyarország tavaiban és készít felvételeket az élővilágról.

Mint írják, legutóbb február 17-én merült alá egy meg nem nevezett magántóba, a tulajdonos engedélyével, és néhány perc múlva találkozott a hüllőkkel. A lap azt írja, ezen a helyen már tavaly is találkozott hasonló lényekkel, így biztos benne, hogy a természetben szaporodtak.

A mostani merülés alkalmával a csukák ívását szerette volna felvételen rögzíteni, és két teknőssel is találkozott a búvár, ám mint azt a lapnak elmondta, nem ismerte fel pontosan a fajtájukat.

A FIMEN EGY MÉLTÓSÁGTELJES CSUKA MELLETT KÉT ÉKSZERTEKNŐST ÖRÖKÍTETT MEG A BÚVÁRFILMES

– írja a lap.

Megjegyzik, korántsem mindegy, milyen fajta teknőssel találkozunk a szabadban, hiszen egyetlen őshonos faj él Magyarországon, a mocsári teknős. A védett hüllőt több idegenhonos faj is veszélyezteti, köztük az aligátorteknős, valamint a sárga- és vörösfülű ékszerteknősök. Az idegenhonos fajok példányaiból időnként feltűnik néhány példány a hazai vizekben.

EZEK AZ EGZOTIKUS ÁLLATOK TERRÁRIUMI TARTÁSBÓL SZÁRMAZHATNAK, LEGGYAKRABBAN FELELŐTLEN ÁLLATTARTÓK ENGEDIK ŐKET SZABADON A VÍZPARTOKON.

Igen szívós, nagy tűrőképességű fajokról van szó, melyek jelentős károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémában. A közönséges ékszerteknősök nagyobbak és agresszívabbak, mint a mocsári teknősök, így konkurenciát jelentenek a számukra. Gyakran elzavarják az őshonos hüllőket a táplálék mellől, élősködőik pedig a hazai fajt is megfertőzhetik, komoly elhullást okozva ezzel – teszik hozzá.

(Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ, Sokszínű Vidék, Fotó: MTI/Újbuda)

KAPCSOLÓDÓ

Gyönyörű vándorsólyom életét mentették meg a Sóstó Vadvédelmi Központban

Erik

Hihetetlen: ma lett 191 éves Jonathan, az óriásteknős!

Erik

Macskabagoly fióka mentésével kezdődött a március a Sóstó Vadvédelmi Központban

Erik