Image default

Szeptembertől Gazdijogsi is segíti a felelős állattartást

Magyarországon az ebek tíz százaléka esett csak át az ivartalanításon, pedig sok pozitív hozadéka van a beavatkozásnak. A Nemzeti Állatvédelmi Tanács mellett szeptembertől Gazdijogsi is segíti a felelős állattartást a Nébih szervezésében – írja a hirado.hu.

Az, hogy hazánkban az ebek tíz százaléka esett csak át ivartalanításon, nagyon alacsony arány, főként, ha belegondolunk, mennyi pozitív hozadéka van a beavatkozásnak. Nőstény kutyák esetében például az emlődaganatok előfordulásának valószínűségét is csökkenti.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Hogyha az első tüzelés előtt ivartalanítjuk az állatot, erre tanulmányok vannak, egy százalék alá lehet csökkenteni a rosszindulatú emlődaganatok előfordulásának a valószínűségét, míg hogyha az első tüzelés után történik, akkor is igazából két százalék alatt marad. Valamint, komoly életet veszélyeztető betegség a gennyes méhgyulladás, szukakutyusokban, hat-nyolc évnél idősebb állatokban fordulhat ez elő”[/perfectpullquote]

– mondta Tóth Márton állatorvos az M1 Kék bolygó című műsorában.

Kan kutyák esetében egyebek mellett a balesetveszélyes csavargásnak is elejét veheti a kasztrálás, és a prosztata, valamint a végbélkörnyéki daganatok előfordulási esélyét ugyancsak csökkenti. Az ivartalanítás persze a nem kívánt szaporulat megelőzése miatt is kiemelten fontos.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrégiben kihirdetett, közös ivartalanítási programjának megvalósításához 50 millió forint áll rendelkezésre.[/perfectpullquote]

Ebből 1400, főként nőstény kutya sterilizálására és egyéb ellátására nyílik lehetőség.

A Magyar falu programon keresztül kap a program támogatást. Az önkormányzatok 500 millió forintra pályázhatnak. Számításaink szerint összesen 14 ezer macskát és kutyát érint a program. Fontos, hogy a macskák is bekerültek, és az ivartalanításon kívül a védettségi oltást is meg fogják kapni az állatok, illetve miután a négy hónapnál idősebb ebekbe kötelező a chip, amelyikben nincsen, ellátjuk chippel – ismertette Ovádi Péter, a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

A programban az ötezernél kevesebb lélekszámú települések vehetnek részt.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]„Százszázalékos intenzitású, állami forrásból valósul meg, egy önkormányzat másfél millió forintra tud pályázni” [/perfectpullquote]

– tette hozzá Ovádi Péter.

Abban, hogy Európa élmezőnyéhez tartozzunk az állatvédelem terén, kiemelt szerepet kap a nemrégiben megalakult Nemzeti Állatvédelmi Tanács.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az oktatásra kiemelt szükség van, mert gyakran nem is a szándék, hanem az ismeretek hiánya akadályozza a felelős állattartást. Ezért is ígéretes a Nébih online Gazdijogsi képzése.[/perfectpullquote]

Terveink szerint ez a program szeptemberben indulhat, és egy önként vállalható online elérhető programról van szó, amit az érdeklődők saját időbeosztásuk szerint tudnak majd végigvenni. A képzés terveink szerint ingyenes lesz, tehát azt hiszem, hogy ez sem lesz akadálya annak, hogy az érdeklődők elvégezhessék ezt a tanfolyamot” – mondta Pallós László, a Nébih országos állatvédelmi főfelügyelője.

A kurzus segíthet a felelős döntésben. Abban, hogy lássuk, a jelenlegi élethelyzetünkben szabad-e magunkhoz venni egy állatot, és megfelelően tudjuk-e majd gondozni.

hirado.hu nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Kutyás napot tartottak a csopaki Balatoni Élményparkban – KÉPEKKEL

magyarallatvedo

Újabb veszett rókát lőttek ki Magyarország ukrán határ melletti területén

Viki

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Viki