Image default

Szudáni zebra érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe

Az állat Prágából került a hajdú-bihari megyeszékhelyre, a Kevin névre hallgató csődör érkezésével csatlakozott az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramhoz. Ennek a fajta zebrának mindössze 37 egyede él a világ tíz állatkertjében, a vadon élő populációja pedig legfeljebb háromszáz egyedet számlál. – tudósít az MTI

Ritka zebrafaj, a szudáni zebra nemzetközi fajmegőrzési programjában alapítóként vesz részt a debreceni állatkert – közölte az intézmény igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón, amikor bemutatta a sajtónak a program keretében Prágából a Debreceni Nagyerdőbe érkezett zebracsődört.

Nagy Gergely Sándor kiemelte: hazánk első vidéki állatkertje a Palawan-szigeteki leopárdmacska-tenyészpár érkezése után néhány évvel ismét olyan nemzetközi összefogáshoz csatlakozik alapító tagként, amelynek célja az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram létrehozása egy, a vadonban egyre fogyatkozó és állatkertekben is ritkaságnak számító alfaj megmentése érdekében.

Az alföldi zebra legritkább alfajának, a szudán zebrának mindössze harminchét egyede él a világ tíz állatkertjében, egyetlen ismert, vadon élő populációja pedig legfeljebb háromszáz egyedet számlál a klímaváltozás és a túlzott legeltetés miatti élőhelyvesztés, valamint az orvvadászat miatt – indokolta a tenyészprogram indítását a szakember.

Hozzátette: a tenyészprogram felállításában a debreceni állatkert is részt vesz, ennek keretében egy hároméves, Kevin névre hallgató csődört fogadtak Prágából.

Kevin jelenleg struccok társaságában tekinthető meg az állatkert Afrika-panorámakifutóban, de reményeik szerint háremet is kap a közeljövőben: a most megalakuló program célja ugyanis, hogy olyan stabil, életképes állatkerti állományt hozzon létre és tartson fent, amely a későbbiekben a vadonba történő visszatelepítésekre is alkalmas lesz.

Az Észak-Nyugar Kenyában, Észak-Kelet Ugandában és Dél-Szudán keleti részén őshonos szudán zebra legfőbb jellegzetessége, hogy rokonaihoz képest igen rövid sörénnyel rendelkezik. Sörényének nagy részét 2-3 éves korára elhullajtja, innen ered másik elnevezése, a sörénytelen zebra is – magyarázta Nagy Gergely Sándor.

magyarallatvedelem.hu, fotó: Czeglédi Zsolt

<a href=”https://www.nasze.hu/konzultacio/” target=”_blank” rel=”noopener”><img class=”aligncenter wp-image-5323 size-large” src=”https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2020/12/NASZE_BANNER_MAVE4-1024×107.png” alt=”” width=”1024″ height=”107″ /></a>

KAPCSOLÓDÓ

Elkóborolt egy juh Új-Zélandon, 18 kiló gyapjút vágtak le róla

magyarallatvedo

Még mindig magányos a börzsönyi farkas

magyarallatvedo

Megint egy felfüggesztett: többször is a kutyára lőtt az állatkínzó

Marci