Image default

“Apa nélküli” szűznemzéssel hozott világra 14 utódot egy boa Angliában!

“Apa nélküli” szűznemzéssel hozott világra 14 utódot egy boa Angliában! Az eset azért is meglepte az állat gondozóját, mert eddig azt hitte, hogy a kígyó hím.

Nem párzott, mégis 14 utódot hozott a világra egy boa Angliában – írja a BBC forrásaira hivatkozva a 24.hu. Az eset azért is meglepte az állat gondozóját, mert eddig azt hitte, hogy a kígyó hím.

Mint írták, a szóban forgó hüllő egy 13 éves közönséges óriáskígyó (Boa constrictor), akit Ronaldónak hívnak. Pete Quinlan 9 évvel ezelőtt fogadta őt örökbe, azóta pedig egy hím sem került a közelébe, tehát kétségtelen, hogy partenogenezissel, azaz szűznemzéssel szaporodott. Ez egy olyan aszexuális szaporodási forma, amelyhez nincs szükség hímre, az egyedfejlődés csak a petesejtből indul meg, a hímivarsejtek részvétele nélkül.

Vagyis leegyszerűsítve az állat ilyenkor klónozza saját magát – hangsúlyozta a 24.hu.

Ez a jelenség ritka a gerinces állatoknál, de megfigyelték már cápáknál, madaraknál, gyíkoknál és egy krokodilnál is. Idén februárban pedig egy tüskésrája is így termékenyülhetett meg, amelyről korábban az a hír járta, hogy egy cápával párosodhatott. Ezt a lehetőséget viszont a tudósok kizárták, mivel a két állat nem elég közeli rokon ahhoz, hogy közös utódot hozhassanak létre.

Tavaly szintén “apa nélküli” szűznemzéssel hozott világra utódot egy cápa a chicagoi állatkertben!

Ez volt a második dokumentált eset ennél a fajnál, hogy fogságban szűznemzés történt.

Egy Hemiscyllium ocellatum cápa bébi jött világra augusztusban a Brookfieldi Állatkertben egy olyan petéből, amit nem termékenyített meg hím cápa  – írja a Live Science cikkére hivatkozva a Halazin. 

Az állatkert november 1-én jelentette be az esetet, a nőstény cápa úgy hozott létre utódot, hogy 4 éve nem találkozott hím cápával. A szülés augusztus 23-án történt, 5 hónapos inkubációs periódus után. Az állatgondozók a cápa bébit elrejtették a nyilvánosság elől 2 hónapig. Egy ideig megfigyelés alatt tartották, de most közölték, hogy a 13-15 centiméteres nőstény cápát bemutatják az állatkert “Élő Partvidékek” részében – közölte az Origo.

A PARTENOGENÉZIS (SZŰZNEMZÉS) VISZONYLAG RITKA AZ OLYAN KOMPLEX GERINCESEKNÉL, MINT PÉLDÁUL A CÁPÁK.

A partenogenézis aszexuális reprodukció olyan fajoknál, melyek általában szexuális úton szaporodnak A jelenséget megfigyelték fogságban lévő madaraknál, cápáknál, gyíkoknál és kígyóknál, és júniusban a tudósok feljegyezték a valaha történt első partenogenézist krokodilnál. A partenogenézisre képes fajok nőstényei képesek olyan petéket létrehozni, melyek tartalmazzák az összes genetikai információt, ami szükséges a szaporodáshoz – írják.

AZ EMLŐSÖK – KÖZTÜK AZ EMBER IS – NEM KÉPESEK ASZEXUÁLISAN SZAPORODNI, MERT SZÜKSÉGESEK BIZONYOS A SPERMÁTÓL SZÁRMAZÓ GÉNEK A REPRODUKCIÓHOZ.

A nőstény cápa 2019-ben érkezett a Brookfieldi Állatkerbe egy új-angliai akváriumból; innen jelentették az első ismert Hemiscyllium ocellatum cápa partenogenézist. Azóta a nőstény nem lakott együtt hímmel. Tavaly, 7 évesen érte el a szexuális érettséget és elkezdett havonta 2-4 petét lerakni.

Az egyik petéből embrió lett anélkül, hogy hím genetikai anyag megtermékenyítette volna. A partenogenézissel született kölykök nagyon érzékenyek tudnak lenni, de úgy tűnik ez az újszülött egészséges.

A HEMISCYLLIUM OCELLATUM CÁPÁK LEGINKÁBB ÉJSZAKAI ÁLLATOK ÉS 1.1 MÉTER HOSSZÚRA NŐNEK. EZEK A CÁPÁK AUSZTRÁLIÁBAN, QUEENSLAND PARTJAI MELLETT A NAGY-KORALLZÁTONYBAN ÉLNEK A CAPE YORK-FÉLSZIGET ÉSZAKI CSÜCSKÉTŐL A CAPRICORN ÉS A BUNKER-CSOPORT SZIGETEIIG ÉS ZÁTONYAIIG.

Melluszonyaik felett lévő nagy szem alakú foltjaikról kapták nevüket; ezektől a foltoktól nagyobbnak tűnnek, mint amilyenek. Ezek a faj kis távolságokat sétál a homokos tengerfenéken ez a faj preferált élőhelye – és izmos melluszonyaikat használják a tengerfenékre landoláshoz.

(Forrás: 24.hu/BBC – Live Science: Halazinhttps://www.livescience.com/ Fotó:  Jim Schulz/CZS-Brookfield Zoo)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kétfejű kígyó kelt ki a tojásból, gazdája mindent megtesz, hogy minél tovább éljen – videó

Eszti_mav

Két királypitont találtak egy héten belül két lakótelepen

Marci

Kobrával maratta halálra feleségét és kislányát egy indiai férfi

Erik