Image default

Tehenek nélkül állítottak elő “tehéntejet” izraeli kutatók

Kínézetre és ízre elvileg meg nem mondani, hogy az élesztőből gyártott folyadék nem látott állatot.

Tehenek nélkül, élesztőből kísérleteztek ki tehéntej kinézetű és ízű folyadékot a tel-avivi egyetem kutatói. Az egyetem biomérnöki tanszékén dolgozó Tamir Tuller professzor és Éjal Iffergan élelmiszer-technológiai vállalkozó az új termékhez közös céget alapított, az Imagindairy nevű vállalatot – adta hírül közleményében az egyetem.

Az elmúlt években egyre inkább megjelent a köztudatban, hogy a tejipar, a tejtermékek gyártása károkat okoz a környezetnek és az emberi egészségnek, a nagyipari állattenyésztés pedig etikai kérdéseket is felvet, a környezetvédők és az állatvédők legnagyobb örömére a biotechnológiai vállalatok világszerte megkezdték tejpótlók felkutatását.

Az Imagindairy célja az állati tej összes fontos tápértékének megőrzésével olyan folyadék előállítása, amelynek ugyanolyan az íze, aromája és állaga, mint a tejnek, de a tehenek szenvedése és környezeti károsodás nélkül készül.

A vállalkozás szerint az általuk előállított tej- és sajttermékek sokkal egészségesebbek az állatoktól származó tejnél, mert nem tartalmaznak koleszterint, laktózt vagy szomatikus sejteket.

A mesterséges tej a modern géntechnológia segítségével teszi lehetővé az élesztő átalakítását. Tuller professzor módszerét a múltban sikeresen alkalmazták vakcinák, antitestek, bioszenzorok és zöld energia előállítására különféle organizmusok, például baktériumok, mikroalgák, sőt vírusok felhasználásával.

MTI, Fotó: 123RF

KAPCSOLÓDÓ

Kína “szupertejelő” tehenek klónozását tervezi

Erik

Melltartóban járnak a tehenek Szibériában – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Feltámasztanák a 10000 éve kihalt gyapjas mamutot

magyarallatvedo