Image default

Megmérgezték a hős rendőrkutyákat, a rendőrautóban pusztultak el

Bűnözőket buktattak le, drogot kerestek, nyomot követtek, ám hiába volt minden speciális kiképzés, az emberi gonoszság ellen nem lehettek felvértezve: egy ismeretlen különösen kegyetlenül végzett egyszerre három rendőrkutyával.

Gazdájuk, Erika szinte sokkot kapott, amikor a mohácsi rendőrséghez tartozó parkolóban álló autójában rátalált hű társai élettelen testére. A pécsi rendőrséghez tartozó Émon, Locky és Cinkos iszonyú kínok között pusztultak el, a kegyetlen tettre pedig nincs magyarázat. A legmagasabb szintű, K-9-es kiképzést kapták, vagyis olyan tudással bírtak, mint kevés négylábú.

A rendőrségi kutyákat már egészen kis korukban kezdik tanítani, kiváló idegrendszerrel és teherbírással kell rendelkezniük, keresőkutyák esetében pedig még az átlagos ebekhez képest is kifinomultabb szaglás az elvárás. Pontosan ilyen volt Émon, Locky és Cinkos is: komoly fegyelmet tanultak, éles bevetésen gazdájuk első parancsára azonnal ugrottak.

Óriási veszteség a hatmillió forintot érő négylábúak halála, és nem csak anyagi értelemben: amellett, hogy mindig készen álltak a szolgálatra, igazi családtagok voltak. A rendőrség teljes hírzárlatot rendelt el az ügyben.

Ennek ellenére a Blikk megtudta: a nemrégiben történt kutyagyilkosság okairól a nyomozók egyelőre csak találgatnak. Az sem könnyíti meg a dolgukat, hogy a parkoló nem volt bekamerázva, ezért nincs videófelvétel. Hiába a boncolás, jelenleg is több igazságügyi szakértő dolgozik az ügyben, ám fogalmuk sincs, milyen mérget használt a kutyák gyilkosa. Úgy vélik, talán növényvédő szer okozta a halálukat.

– A zászlós hölgynek az irodában akadt dolga, ezért a rendőrségi parkolóban álló kocsijában a bezárt boxokban hagyta Émont, Lockyt és Cinkost – árulta el a Blikk informátora.

– Azért, hogy szellőzzön az autó, nyitva hagyta a csomagtartót és az ajtót is. A négylábúak ételmegtagadásra is ki voltak képezve, így csak olyan ember mérgezhette meg őket, akit nagyon jól ismertek.

Amikor a rendőrnő végzett az irodában és a kocsihoz indult, feltűnt, hogy a szólongatására nem válaszoltak a kutyák, hanem mozdulatlanul feküdtek a zárt ketrecükben. Amikor közelebb lépett hozzájuk, megfagyott a vér az ereiben: mindhárom állat élettelenül feküdt a kocsiban. Hogy fájdalmát enyhítse, közösségi oldalán egy posztban búcsúzott el a kutyáitól, a bejegyzést azonban már eltávolította.

A rendőrnő kertjében már egy új házőrző szaladgál. Szomszédait a nyomozók kihallgatták, arra voltak kíváncsiak, hogy a zászlós milyen kapcsolatban van a kutyáival, hogyan tartotta, bántotta-e őket.

– Dehogy bántotta! Erika rajongva szerette a kutyákat, igazi barátok voltak – mondta a Blikknek a szemközt lakó, háromgyermekes nő, amikor ott jártunk. A rendőrnő nem volt otthon, de telefonon megerősítette a hírt, miszerint az ő kutyái voltak az áldozatok, de hogy Émon, Locky és Cinkos mennyi ideig maradt felügyelet nélkül a kocsiban, arra nem válaszolt.

– A Pécsi Rendőrkapitányság állatkínzás miatt nyomoz az ügyben, engedély nélkül nem nyilatkozhatok a részletekről – közölte a zászlós.

Így képzik az ebeket

A keresőkutyákat a képzésükkor először „beszélni”, jelezni tanítják meg. Bombakereső kutyák esetében az ugatás veszélyes lenne, így nekik leüléssel, lefekvéssel kell jelezni, a drogkereső kutyák esetében az ugatás is lehetséges. Ha megvan az alaptudás, változatos környezetben gyakoroltatják velük.

Blikk

KAPCSOLÓDÓ

Ezt tedd, ha felmerül a gyanú, hogy kutyád mérget evett

magyarallatvedo

“A kutyám előbb tudta, hogy baj van, mint én” + VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Jár a csont Daninak, a drogkereső kutyának – VIDEÓVAL

Viki