Image default

Teli a Hortobágy sárga billegetővel (Videó)

A kis madár természetes élőhelyei a mérsékelt övi gyepek és cserjések, szereti az édesvízi mocsarakat, tavakat, folyókat, de megtalálható patakok környékén, valamint szántóföldek és legelők területén is – írta meg a Sokszínű Vidék.

A sárga billegető a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a billegetőfélék családjába tartozó faj. Természetes élőhelyei a mérsékelt övi gyepek és cserjések, szereti az édesvízi mocsarakat, tavakat, folyókat, de megtalálható patakok környékén, valamint szántóföldek és legelők területén is. Magyarországon rendszeres fészkelő a 17 centiméter nagyságú, olajzöld hátú, élénksárga begyű kis madár.

Hazánkban 1901. óta védett faj. Természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

A kisebb-nagyobb példányszámú csapatok szétszóródva haladnak a költőhelyeik felé. A mostanában tapasztalható szeszélyes áprilisi időjárás során egy-egy hózápor vagy erős szembeszél okán megtorpannak a madarak és összeverődve várják a kedvezőbb körülményeket.

Egy ilyen időszakban sikerült Szilágyi Attilának, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársának a közel 200 példányból álló csapat életébe bepillantani, és videót készíteni.

Sokszínű Vidék nyomán magyarallatvedelem.hu,  fotó: Wikipedia commons

KAPCSOLÓDÓ

Megérkeztek az első havasi lilék Kardoskútra

Viki

Hatos vörös vércse-ikrek születtek a Videoton Ipari Parkban

Marci

A mérgezett sas ismét visszatérhet a természetbe

magyarallatvedo