Image default

Tíz kerecsenfiókát gyűrűztek meg a Körösök mentén!

Tíz kerecsenfiókát gyűrűztek meg a Körösök mentén! Jelenleg 13 kerecsen nevelkedik a nemzeti parkunk fészkeiben. 

Idén Dévaványa térségében négy fészekben, összesen 13 kerecsenfióka nevelkedik, ami igen jó eredménynek számít – közölte nagy örömmel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

Mint írták, a tavalyi évhez képest nemcsak a költések száma nőtt, hanem a fiókaszám is. Két fészekben 4-4, egyben 3, egyben pedig két fiókát nevelnek a párok. Megjegyezték, hogy a háromfiókás fészekben nem tudtak gyűrűzni, mivel az nem volt biztonságosan megközelíthető. Mind a négy fészek nyárfán van, a kerecsensólymok ugyanis leginkább a nagy, magányosan álló, szoliter nyárfákat választják költőhelyül. Két pár az általuk kihelyezett fatálcában, egy rétisas-fészekben, egy pedig parlagi sas fészekben költött (ezt nem tudták megközelíteni). A fiókák a gyűrűzéskor 4-5 hetesek voltak – tették hozzá.

A térségben most kifejezetten jó táplálékbázis áll a kerecsenszülők rendelkezésére, mivel az év első negyede száraz volt, így sok a rágcsáló. Emellett bőven találnak apróbb termetű, illetve fiatal madarakat.

Idén a gyűrűzésnek egy különleges apropója is volt, azon ugyanis nemcsak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei vettek részt, hanem elkísérte a nemzeti park munkatársait a Spektrum Televízió stábja is. A tévécsatorna ugyanis egy új sorozatot készít „SOS Doktor” címmel. A készülő új sorozat egyik epizódja tehát a KMNPI Dévaványai Tájegységén végzett kerecsensólyom-gyűrűzést mutatja majd be.

Mint a sólyomfélék általában, a kerecsensólymok sem építenek saját fészket, hanem már kész, alkalmas költőhelyeket foglalnak el, és ide rakják le tojásaikat. Ezért megtelepedésüket mesterséges fészekládák, fészektálcák, műfészkek kihelyezésével tudják segíteni.

A faj Európai Unióban élő állományának több mint 60%-a Magyarországon költ és világszinten a kárpát-medencei az egyetlen bizonyítottan stabil, enyhén növekvő állomány. Megőrzése a hazai természetvédelem egyik kiemelkedően fontos feladata.

(Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park, Fotók: Szegedi Fruzsina)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A túzokkakasok már felöltötték díszes nászruhájukat

magyarallatvedo

Hallgassuk együtt a szarvasbőgést a Kis-Sárréten!

Viki

Színpompás szajkó pár talált új otthonra Körösvölgyben!

Erik