Image default

Nyugdíjba készül a sikeres mentőkutya, Akkord lesz az utódja

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Trafi kutyája elismert mentőkutya, gazdájával életeket mentett a törökországi földrengés helyszínén. Trafi ugyan ereje teljében van, de 9 évesen az aktív mentőkutyás pályafutásának a vége felé közeledik, így ideje gondoskodni az utánpótlásról, hogy az újonc mellette tanulhassa meg a szakmát. Nemrég feltűnt egy ifjú tehetség, aki mentőkutyának született. 

Trafi és Dr. Mezősi Tamás Antakyaban éjjeli mentés közben

Trafi törökországi mentéseiről és kalandjairól ITT, ITT és ITT is írtunk.

Minden Baráthegyiből vakvezető kutya lesz – vagy mégsem?

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola saját tenyészetében született kölykökből vakvezető kutya lesz. Ez a fő cél, azonban vannak olyan kutyák, akik más irányban mutatkoznak különlegesen tehetségesnek. Ilyen például Akkord.

Akkord és Mezősi Tamás

“Más volt, mint a többi” – mondta Szakál Imre Győzőné, Akkord kölyöknevelője, majd hozzátette:

“Kemény csatákat vívtunk együtt, egy állatorvos egyszer meg is jegyezte nekünk, hogy ebből a kutyából nem lesz vakvezető. Persze akkor még nem hittünk neki.”

Akkord eddig Budapesten nevelkedett, és néhány hete került kiképzésbe Miskolcra. Az alapítvány elnöke megfigyelte, letesztelte, hogy alkalmas-e arra, hogy egy látássérült személyt segítsen. “Vakvezető kutya nem lesz, azonban érdeklődő, motivált és fegyelmezett személyiség, és rendkívüli mentőkutya válhat belőle” – mondta dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kuratóriumi elnöke.

Frissességet és vidámságot kapnak minden nap

„Szinte egyik pillanatról a másikra beilleszkedett a jól összeszokott csapatunkba. Ilyen kis idő alatt is nagyon összenőttünk, nagyon hiányozna, ha nem lenne velünk” – mondta Mezősi Tamás. A kölyöknevelője hozzátette:

“Akkord azt csinálhatja, amit szeret. Öröm látni, hogy mennyire jól együttműködnek és szeretik egymást Tamással. Büszke vagyok rá!”

“Öttusázónak” készül a mentőkutya

Tamás elárulta, hogy a reménybeli pályája azonos lesz Trafiéval. Akkord mentőkutya lesz, és hamarosan a terápiás-, illetve a demonstrátor vakvezető kutya tanulmányait is megkezdi.

„Nagyon kitartó. Ha egy feladatot túl nehéznek talál, akkor az láthatóan foglalkoztatja. Van, hogy gyakorlás után is visszamegy és újra megpróbálja” – mondta Mezősi.

Néhány hét kiképzés után már eredményes mentőkutya

Akkord sikeresen teljesítette a mentőkutyák alkalmassági vizsgaszintjén a területkutatás szimatmunka fázisát. Már a romkutatást is elkezdte gyakorolni, és magabiztosan jelzi a gyakorlás alatt romok közé rejtőző embereket.

Akkord romkutatás közben

Nem mindenkinek van ilyen segítője

“Kilenc éves kisfiam legtöbbször felvállalja az elveszett gyermek szerepét az erdőben. Általában felmászik egy fára, elbújik. Akkordnak az a feladata, hogy megtalálja, amit persze lelkesen véghezvisz” – mondta Mezősi Tamás.

Dr. Mezősi Tamás Trafi kutyájával elismert tagja az ország mentőkutyás közösségének

Trafi és Akkord

A Baráthegyiek bíznak abban, hogy Akkord követi majd a pályán a törökországi földrengés helyszínén derekasan helytálló Trafit, és neki is megmentett életeket köszönhetünk majd.

Magyar Állatvédelem

címlapkép Antakyaból: Dr. Mezősi Tamás és Trafi, Kröpfl Erzsébet és Soleil – Kutyák Határok nélkül, Mező Marcell és Black – Kutyákkal az Életért Alapítvány

KAPCSOLÓDÓ

Te már tudod kinek adod adód 1%-át? Segítünk!

magyarallatvedo

Végtelen hűség és szeretet: Alma, a fiatal vakvezető kutya örökre elment

Viki

Ismerkednek a világgal és kalandokba keverednek a vakvezetőnek tanuló kölyökkutyák

Marci