Image default

Zsaru és a kutyája: kábítószer a grillcsirkében

Nem dolgozom – jelenti ki Kovács Tamás zászlós, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi-technikai osztályának kutyavezetője, számára ugyanis az ebek képzése nem munka, hanem szenvedély. A Zsaru Magazin cikke.

Falun nőtt fel, mindig voltak körülötte állatok. Olyanok is, amelyek a falusi környezetben természetesek, és olyanok is, amelyek némileg szokatlanok ugyanott. Például kutyák, macskák, nyulak, japán fürjek, galambok, aranyhörcsögök vagy zebrapintyek. Nemcsak az állatokat szerette, hanem a növényeket is. Ennek megfelelően mezőgazdasági szakközépiskolában tanult, általános kertész szakképesítést szerzett. Mondhatnánk, az állatokat a növényekre cserélte, ő azonban tiltakozik: szó sincs erről. Hiszen a mezőgazdasági szakközépiskolában az állatokról is sok ismeretet szerzett.

Mégis: rendőr lett

Na, nem azért, mert a zsaruk szolgálati feladatai közé tartozik a fák metszése, a szőlőlugasok permetezése, de a kutyák képzése például némelyeknek igen. Nos, ő szeretett volna a némelyek közé tartozni, elsőként azonban a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola növendékei közé tartozott, majd különféle budapesti rendőri állományokba, míg végül a XI. kerületben viszonylag fiatalon körzeti megbízott lett.

Mindeközben vágyott vissza a vidéki környezetbe, és amikor adódott egy lehetőség, hogy a szülőfalujától nem messze, Bükkszéken körzeti megbízott lehet, élt vele. Később, 2009-ben beiskolázták, és kutyavezető-képzést tanulhatott a Rendészeti Oktatási és Kiképző Központ dunakeszi bázisán.

Egy évvel később már saját szolgálati állata lett,

egy belga juhász (malinois), azzal aztán elvégezte a járőrkutyás szaktanfolyamot is, és körzeti megbízottként immár vele dolgozott. Fogott el vele erdőben rejtőzködő fatolvajt és egyéb bűnözőket. Később a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra került kutyavezetőnek.

Most egy Dinah nevű kábítószer-kereső és nyomkövető német juhász gazdája. Azt mondják, különleges módszerekkel tartja karban a képességeit. Ő azonban úgy véli, nincs ezekben a módszerekben semmi különös, legfeljebb az, hogy a gyakorlások életszerű körülmények között történnek. Például más ebek mellett az utcán. Amúgy persze: a bűnelkövetők sem a világtól elzárt, steril helyen lopnak, rabolnak. Kábítószert pedig a gyakorlások idején olykor köztereken kell keresnie Dinah-nak, máskor galambházban vagy egy grillcsirke belsejében, autószerelő műhelyben, borászatban.

Kovács Tamás szerint az a legfontosabb, hogy négylábú társának különbséget kell tennie a munka és a játék között. Amikor munka van, nem törődik sem a környezetében lévő egyéb ebekkel, sem a sült grillcsirke csábító illatával. És hogy mennyire igaza van Kovács Tamásnak: talált már Dinah kábítószert disznóól mögött, vaskályhában, kutyák környezetében és egyéb szagokkal terhes területeken.

Megesett, hogy éppen egy nyomot követett városi környezetben, amikor egy idősebb asszony kicsi kutyája odament hozzá, hogy játszani hívja, de Dinah a fejét sem emelte fel a nyomról. A legfantasztikusabb nyomkövetése pedig az volt, amikor a bűncselekmény helyszínétől öt és fél kilométerre vezette őt, úgy, hogy még egy négysávos út is keresztezte a nyomsávot. Ez a nyomkövetés tizennégy órával a bűntény után indulhatott meg, mégis meglettek a tettesek.
Meglettek, mint mindig.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA, RENDŐRSÉG

KAPCSOLÓDÓ

Brutális állatkínzás: vasvillával szúrta fejen az öt hónapos kutyát a taktaharkányi férfi

Marci

Rocco, a spániel szagolja ki a whisky-s hordók hibáit egy skót lepárlóüzemben

magyarallatvedo

Nem ismerte el tettét a férfi, aki több száz állatot tartott szörnyű körülmények között

Marci