Image default

Tucatnyi megcsonkított rókatetemet találtak Soroksáron

Tucatnyi levágott fülű róka teteme fekszik Soroksáron, az állatokat hivatásos vadászok ejthették el.

Felkavaró látvány fogadja a Soroksár határában, az Ócsai út közelében fekvő területen túrázókat: tucatnyi rókatetem hever kiterítve több napja, a lakott területtől nem messze – adta hírül az index.hu. Az egyik, soroksári lakosok számára létrehozott zárt Facebook csoportban az állattetemekről az egyik kutyatulajdonos fotókat is készített, majd elküldte a vadásztársaság képviselőjének magyarázatot kérve.

A hírportál szerint az állatokat hivatásos vadászok ejthették el, erre utal, hogy a rókatetemek mindegyikének le van vágva a füle, ahogy azt a jogszabály is előírja. A testrészeket a hatályos vadászati rendelet szerint be kell mutatni a tájegységi fővadászoknak, bizonyítandó, hogy elég károsként kezelt állatot sikerült elpusztítani.

Az emlősállatok esetében füleket és a gyérítendő madaraknál pedig lábakat kell bemutatni, ezeket a vadászatra jogosultnak kell utólag megsemmisítenie. Aki nem produkálja a kellő számú fület és lábat, az szankcióra számíthat: ha nincs meg az előírt gyérítés, akkor pénztől eshet el, mert büntetésképp korlátozzák az úgynevezett hasznos apróvadak (mint például nyúl, fácán, erdei szalonka) hasznosítását.

Vadászok véleménye szerint a rókák nagyon gyorsan szaporodnak, szűkülő természetes életterük miatt egyre többször tévednek be a városokba is, emiatt az állatok egész évben korlátozás nélkül lőhetőek. De nem csak Soroksáron sokasodtak meg a rókák, Budán rókainvázióról számolt be az Indexnek a helyi vadőr. Azonban azt, hogy a tetemeket miért nem szállították még el a területről, nem lehet tudni.

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Néhány nap alatt a párizsi Orly reptér kabalája lett ez a gyönyörű róka

Marci

Ha februárvan visító, ugató hangot hallasz, ne lepődj meg – Ez történik most a rókáknál

Eszti_mav

Indul a rókavakcinázás: az Ukrajnához közeli területeken a szokásosnál nagyobb a járványveszély

Viki