Image default

Ezért fontos, hogy mostantól letakard autód üvegét – állatok élete múlhat rajta

A költési időszak közeledtével, kora tavasszal számítani lehet ablakokat, autókat támadó, valójában a saját tükörképükkel harcoló madarakra. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint azonban a probléma könnyen kezelhető.

Saját magukat támadják a madarak

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez évről évre érkeznek kora tavaszi, tavaszi bejelentések olyan madarakról, amik épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át is a saját tükörképüket támadják. A szervezet közleményében rámutat,

az állatok ennek következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek.

Folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet.

A tükröződés jelenti a fő problémát

A tájékoztatás szerint jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartása áll. Ehhez pedig kapcsolódik az is, hogy a civilizációs környezet “tükörkép-szennyező” hatással rendelkezik.

A természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonló, stabil és tiszta tükörkép nem létezik. Éppen ezért az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A nyugodt víztükörben tükröződő “ellenfél” legyőzhető, mivel

a hullámzással a kép teljesen eltűnik és a víz újabb elsimulásáig nem is tér vissza.

A saját maga elleni harc az állat pusztulásához vezethet

A probléma az, hogy a költési időszakban agresszívabbá váló hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik.

Így a madár képes a végkimerülésig küzdeni.

Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Sőt, az ablakban tükröződő “fajtárs” támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat.

Ezt tehetjük a madarak védelmében

A jelenség megelőzése, kezelése egyszerű: ennek módja a tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása, a tükröződés csökkentése függönnyel, de kihelyezhető a madarakat riasztó “rémzsinór” is – teszik hozzá.

Magyar Állatvédelem, fotók: All about birds, unsplash

KAPCSOLÓDÓ

Hihetetlen, hogy mennyi mindent láthatsz a Kis-Sárrét mocsaraiban

Viki

Mit tehetnek az építkezők, hogy ne ismétlődjön meg a miskolci denevérmészárlás?

magyarallatvedo

A túzokkakasok már felöltötték díszes nászruhájukat

magyarallatvedo