Image default

Ezt az egyetlen dolgot sose tedd, ha túlhevült kutyát segítenél

Az állatok túlhevülése nyáron komoly problémát jelenthet, és fontos, hogy helyesen reagáljunk, ha kedvencünk hőgutát vagy hőstreszt szenved. Sokan tévedésből hideg vízzel próbálják lehűteni kutyájukat, ami viszont súlyosabb egészségügyi problémákat okozhat.

Miért veszélyes a hideg víz?

Soha ne önts hideg vizet vagy tegyél hideg, nedves törülközőt a túlhevült kutya hátára vagy testére! A hideg víz hatására a kutya bőre gyorsan lehűl, ez azonban az ereket összeszűkíti, csökkentve ezzel a hő leadását. Emellett a gyors hűtési folyamat megváltoztathatja a vérben lévő fehérjék szerkezetét, ami vérrögképződést okozhat, és a szervek oxigénhiány miatt károsodhatnak.

Helyes teendők túlhevült kutya esetén:

Langyos víz: Adj neki egy tálk langyos vizet, ami segít fokozatosan csökkenteni a testhőmérsékletet, anélkül hogy további egészségügyi kockázatot okoznál.

Hűtsd le a talpát és a mellkasát/hasát: Használj nedves, de nem csöpögő vizes törülközőt, és helyezd azt a kutya talpára, mellkasára és hasára.

Árnyékban tartás: Vidd árnyékos helyre, és fektesd le egy nedves törülközőre.

Az állatok túlhevülésének megelőzése érdekében mindig biztosítsd számukra a megfelelő mennyiségű árnyékot, friss vizet és ne hagyd őket soha hosszabb ideig zárt autóban.

Ezt olvastad már? Innen ismerheted fel, ha túlhevült egy kutya

A hőguta a hipertermiára vagy az emelkedett testhőmérsékletre általánosan használt kifejezés. Általánosságban elmondható, hogy ha egy kisállat testhőmérséklete meghaladja a 39,4 Celsius-fokot, az abnormálisnak számít. A kritikus testhőmérséklet, ahol már többszörös szervi elégtelenség következik be, 41,2–42,7 Celsius-fok körül van.

Ebben a cikkünkben összeállítottunk egy kisokost, ami kötelező olvasmány kellene hogy legyen minden gazdinak a nyáron.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Huncut kölyökkutya fürdőzik önfeledten egy spanyol szökőkút vizében, a turisták imádják a kis zsiványt – videó

Eszti_mav

Akkora a hőség, hogy ventilátoros ruhával hűtik az állatokat Tokioban

Eszti_mav

A hőhullám miatt kiugrálnak a kis fecskék a fészkükből – Gyakran a halál vár rájuk a forró betonon

magyarallatvedo