Image default

Új otthonnal várta a nemzeti parkunk az Afrikából hazatérő partifecskéket

Új otthonnal várta a nemzeti parkunk az Afrikából hazatérő partifecskéket! Az Igazgatóság munkatársai egy mesterséges költőtelepet hoztak létre Görbeháza mellett, a Kapros-pusztán.

Az elmúlt hetekben megérkeztek hosszú afrikai útjukról a partifecskék (Riparia riparia) – osztotta meg a Hortobágyi Nemzeti Park.  Mint megjegyzik, ezen madarak természetes fészkelő helyei a folyópartok meredek oldalai, homok és löszfalak. A hasonló élőhelyek területaránya egyre szűkül így a partfalakban költő madarak lehetőségei is korlátozottak.

Ilyenkor előfordulhat az a szerencsétlen helyzet, hogy különféle építkezési depóniákban/munkaterületen alakítják ki fészkelő üregeiket mely során veszélybe kerülhet a költésük.

A Nemzeti Park örömmel számolt be róla, hogy 2024.04.11-én Igazgatóságuk munkatársai egy mesterséges költőtelepet hoztak létre Görbeháza mellett a Kapros-pusztán.

A park beszerezte a szükséges engedélyeket és hozzájárulásokat a terület átalakítására a természetvédelmi hatóságtól és Görbeháza Község Önkormányzatától. A Területkezelési Osztályuk segítségével kialakítottak egy alkalmas költőhelyet a régen lődombként használt területből – jegyezték meg.

Az ilyen, közel függőleges homokfalakat választják költőhelyükként a partifecskék (Riparia riparia) és gyurgyalagok (Merops apiaster).

Fontos, hogy óvjuk őket!

Ezek a mesterséges homokfalak nem csak a partifecskéknek, de a szintén partfalban fészkelő gyurgyalagnak is fészkelőhelyet nyújtanak. A partifecske Magyarországon védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A gyurgyalag szintén oltalom alatt áll, fokozottan védett, 100 000 Ft természetvédelmi értéket képvisel. A partifecske és gyurgyalag kolóniák zavartalan költésének biztosítása törvényi kötelezettség!

Költési időben, április 15.-augusztus 1. között nagyon fontos a kolóniák nyugalmának biztosítása, a homokbányászat és a földmunkák, illetve a technikai sportok felfüggesztése. Amennyiben ezeken a helyeken ekkor mégis munkavégzés zajlik, az a tojások, a kotló madarak és a fiókák pusztulását okozhatja. A természetkárosítás bűncselekmény, jogi következményekkel jár!

Olyan építkezéseknél, ahol fennáll a veszély, hogy a munkagödrök vagy földhányások falában megtelepednek a partifecskék, és ezzel hónapokra leállítják az ott folyó munkát, legegyszerűbben ponyvás takarással lehet védekezni, amely érdektelenné teszi a madarak számára a homokfalat. Természetesen kizárólag akkor lehet ezt alkalmazni, ha még nem telepedtek meg a madarak a falban!

(Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Fotó: Utassy Bence Természetvédelmi Őrszolgálat, Borítókép:DUNA-IPOLY NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG  )

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Visszatértek hosszú útjukról a gyönyörű gyurgyalagok a Maroshoz

Erik

Gyönyörű madaraink vették birtokba a mesterséges költőhelyeket

Erik

Zöld gyurgyalag Tiszaalpáron – ez a faj második észlelése hazánkban

Viki