Image default

Új sorozattal jelentkezik a földről David Attenborough (videó)

Új sorozatot készített a klímaváltozásról A Perfect Planet címmel David Attenborough, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány szinte egész évben otthonához szögezte a világhírű brit természettudóst – ítja az Élő Bolygónk.

A BBC és a Discovery számára készített sorozatot január elején kezdi sugározni a brit közszolgálati televízió.

Az örökké világjáró 94 éves tudós idén a járvány alatt csak kétszer hagyhatta el otthonát az elmúlt hónapokban, de azért nem szakadt el a természettől: kertjében csodálta annak változásait.

Az új sorozat felvételeihez egy kicsit újradekorálták nyugat-londoni házának nappaliját, amelynek falaira gyapjútakarókat aggattak fel, hogy elnyomják a visszhangot a hangfelvételek készítésekor. A stáb a kertben ütött tanyát, a mikrofonkábeleket az ablakon át vezették be a szobába, és a kertben rögzítették a felvételeket.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]„A stáb egy tagja számára egy kis kunyhót építettünk a hideg miatt, de nyáron kint ült a kertben, még esőben is, hallgatta és felvette, amit mondok” – mesélte Attenborough.[/perfectpullquote]

Alastair Fothergill executive producer pedig a 160 kilométerre lévő bristoli stúdióból segítette a munkáját.

A közép-afrikai több ezer flamingóról, valamint a karácsony-szigeti vörös rákok migrációjáról készült sorozat zenei aláfestését is távmunkában rögzítették.

„Ilan Ishkeri csodálatos zeneszerző, egy izlandi zenekarral dolgozott, mivel ott kevesebb korlátozást rendeltek el. Ám ő az Egyesült Királyságból irányította a zenekart, és vezényelt” – tette hozzá.

A sorozat eleje azt mutatja be, hogy a Föld miért ideális környezet oly sok faj számára. Az epizódokat 31 országban forgatták négy évig. Hat vulkánkitörést rögzítettek, amíg elértek a záró felvételekhez, az Amazonas folyó parti homokjába tojást rakó teknősökről, a lazacra vadászó oroszországi barna medvéről és a délkelet-ázsiai erdőkben élő gibbonokról.

A természet ugyan gyógyul a járvány alatt, de Attenborough tudja, hogy ennek nagy ára van.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]„Ezrével halnak meg emberek, ne kisebbítsük ennek jelentőségét. De azoknak, akik túlélők, össze kell tartani és megnézni, hogyan cselekedhetünk együtt. Megoldásokról kell gondolkodnunk, elemezni kell a helyzetet, és alkalmazni szerte a világon”[/perfectpullquote]

– hangoztatta a természettudós, aki hozzátette: „Ha az emberi faj nagy katasztrófák nélkül képes túlélni, itt az idő cselekedni”.

Elő Bolygónk nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Kétségbeesésükben már műanyagot esznek a klímaváltozás miatt éhező jegesmedvék

Eszti_mav

Változik a klíma, Magyarországon is megjelent a trombitás sivatagipinty

magyarallatvedo

Mekkora bajt hozhat az olvadó örökjégből elszabaduló metán?

magyarallatvedo