Image default

Csodálatos madárvilág: 73 évesen újra szerelmes Wisdom, a világ legidősebb madara!

Csodálatos madárvilág: 73 évesen újra szerelmes Wisdom, a világ legidősebb madara! Wisdom, a Laysan-albatrosz tojó 3 évvel korábbi párja elvesztése után lelt új társra. 

A nagytestű madarak még emberi léptékkel mérve is sokáig élnek, ismereteink szerint pedig a világ legidősebb, vadon élő madara Wisdom, a Laysan-albatrosz tojó: a kutatók szerint 72-73 éves lehet – írja a 24.hu.

Először 1956 decemberében, a Midway-atollon figyelték meg, ahogy tojásokat rak, azóta a becslések alapján 30-36 fiókát nevelt fel, még 70 éves korában is anya lett.

Mint megjegyzik, a fajra monogámia jellemző, Wisdom párját Akeakamainak hívják, vagyis hívták. Merthogy 2021-ben a hím már nem jelent meg a költőhelyen, minden bizonnyal elpusztult – írja az IFLScience. A tojó a következő évben és 2023-ban is magányos maradt. Az albatroszok hiába egy életre választanak maguknak párt, ilyen esetben azért általában új kérő után néznek.

Az amerikai Halászati és Vadászati Hivatal Facebook-bejegyzése szerint három évnyi gyász után a madár ismét szerelmes, a hivatal biológusa udvarlási tánca közben fotózta le egy hónapja.

A Laysan-albatroszok általában novemberben érkeznek fészkelőhelyükre, és decemberben rakják le tojásaikat. Wisdom tehát jókora késében van, ha márciusban még az udvarlásnál tartott, valószínűleg idén nem is fog tojást rakni. De legalább nyitott egy új párkapcsolat előtt – jegyzi meg az oldal.

60 éve tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre Wisdom

Wisdom immár több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre. A madár mindig ugyanabban a védett fészekben költött korábbi párjával, Akeakamaival, amellyel 2012 óta élt együtt.

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára.

Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, első költése alkalmával. E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást.

A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió példánya él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis szigeten kialakított nemzeti park a Laysan-albatroszok csaknem 70 százalékának biztosít élőhelyet.

Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.

(Forrás: 24.hu)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Hiába keresi hű párját a világ legidősebb madara

Erik

A Wisdom nevű albatrosz már legalább 70 éves, de még mindig költ

magyarallatvedo