Image default

A Föld Napján a túlszaporított házi kedvencekről is beszélni kell!

A Föld Napja módot ad arra, hogy nemtetszésünknek hangot adjunk az állatok védelméért. Környezetünk terhe az állattartásban is érzékelhető. Kizsákmányolt gazdasági állatok, túlszaporított házi kedvencek, ez mind ott van a környezetünk terhei között – írja szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében az Orpheus Állatvédő Egyesület.

A Föld Napja április 22-én van

A Föld Napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmünket a Föld természeti és környezeti megóvására. Seres Zoltán az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője a környezettudatosság tekintetében, az állatok kapcsán a felelős állattartást tartja követendőnek.

“Nem nagy dolgokról van szó, és nem is kerül a viselkedésforma sokkal több pénzbe. Legyen állatainknak megfelelő tartási helye, gondoskodjunk jólétükről – egészségükről, és szánjunk szabadidőt a róluk való megfelelő gondoskodásról” – hangsúlyozza.

Április a túlszaporítás hónapja

“Az április a tavasz legnyüzsgőbb hónapja, házi kedvencek szaporodási időszaka. Sajnos Magyarországon sokkal több kutyát és cicát szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van, így nagyon sok egyed sanyarú körülmények között születik és pusztul el. Az állatvédő szervezetek, állatmenhelyek nem tudnak felvenni annyi egyedet, mint amennyi örökbe fogadatlan marad, így a probléma mókuskerékként megoldatlan marad. Van megelőzési lehetőség” – mondja Seres Zoltán az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

A kutya és a cica ivartalanítás végleges megoldása lehet annak, hogy ne szülessenek újabb felesleges szaporulatai a kedvenceknek.

Évente 600 család kedvencének ivartalanításában nyújtanak segítséget

Az állatvédő egyesület évente hatszáz család szabadban tartott házi kedvence számára biztosít ivartalanításhoz támogatást, amit féléves turnusokban lehet igénybe venni. Az állatvédő jelmondata, hogy “Annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik”.

A Föld Napján a levegő tisztaság, a hulladéktermelés, a vizeink minősége, a természet élővilága, és sok más Földet érintő dolog mellett a közvetlen környezetünkben tartott gazdasági és kedvencként tartott állatokkal foglalkozva azonnali eredményt érhetünk el.

“Együtt csodákra vagyunk képesek” – teszi hozzá az Orpheus.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Házi macskák: Aranyos társaink és természetvédelmi kihívások?

Viki

Nagyszerű elhatározás: 300 állat ivartalanítását támogatja az Orpheus Állatvédő Egyesület

Marci

Hihetetlen, milyen eredményeket értek el a macskavédők hárommillió forintos támogatásból

Eszti_mav