Image default

Ürge számláláshoz várja az önkénteseket nemzeti parkunk

Ürge számláláshoz várja az önkénteseket nemzeti parkunk. Lezajlott a fokozottan védett kisemlősök felmérésének első szakasza Székesfehérvár mellett. A következő és egyben utolsó felmérést május 24-re tervezik. 

Az ürge (Spermophilus citellus) egykor igen gyakori állat volt. Szinte minden nyílt területen előfordult, ahol a magas talajvíz nem akadályozta meg megtelepedését: legelők, útszélek, mezsgyék, kertek, sőt a mélyszántások elterjedése előtt a szántók is – írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága. 

Hazai állománya azonban a múlt század közepe óta lényegében összeomlott. Pusztítandó károsítóból fokozottan védett fajjá vált. Egy hazai vizsgálat alapján az elmúlt hat-hét évtizedben az egykori ürgés területek több mint 99,7 %-áról eltűnt! – közölte a megdöbbentő adatot a Park.

Kipusztulása több okra is visszavezethető: a mezőgazdaság intenzívebbé válása, vegyszerezés, gyepek felszántása, fásítása, beépítése, a megmaradt legelőkön a legeltetéses gazdálkodás felhagyása.

Ma már ritka, veszélyeztetett, közösségi jelentőségű faj, ezért természetvédelmi szempontból kiemelt figyelmet érdemel. Mint megjegyzik, állományának nagyságáról azonban igen kevés adatuk van, inkább csak nagyon pontatlan becslésekkel rendelkeznek. Védelme érdekében szükségük lenne pontosabb állományadatokra, illetve lokális elterjedési területének az ismeretére.

Székesfehérvár mellett található egy nagyobb ürgepopuláció

Fejér vármegyében (sőt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság teljes területén) mára alig maradt néhány életképes populáció. Az egyik ilyen a Börgöndi reptéren (Székesfehérvár) található, ahol a rendszeres kaszálásnak köszönhetően még ma sem ritka ez az állat. Az állomány ismeretének birtokában az esetleges visszatelepítések is jobban tervezhetők, pontos elterjedését és állománysűrűségét ismerve pedig a tervezett beruházások hatása is jobban becsülhető.

Célul tűzték ki ezért az ürgék felmérését a reptér teljes területén, mely az aktívan használt lyukak számlálását jelenti – jegyezte meg  Nemzeti Park. Ez igen nagy feladat, mivel ilyenkor alaposan át kell nézni, lényegében négyzetméterről négyzetméterre a hatalmas füves területet, ahol az ürgék – érthető okokból – gyakran igen jól elrejtik búvóhelyük bejáratát… A reptér pedig igen nagy, mintegy 160 hektár kiterjedésű. Így a négyzetméterről négyzetméterre az konkrétan 1 600 000 négyzetmétert jelent! Egy-két ember számára ez a feladat teljesíthetetlen, ezért lelkes önkéntesek bevonásával végezték ezt a munkát.

A felmérés során az ürgék mellett számos más érdekesebb faj is előkerült. Megfigyelhették például a fokozottan védett kerecsensólymot, a darázsölyvet, de találtak fokozottan védett dolomit kéneslepkét is (magyar nevével ellentétben a lösz- és homokpusztákon is előfordul). Védett növények közül láttak vitézkosbort, agár sisakoskosbort, pusztai árvalányhajat, illetve kiderült, hogy több tízezres állománya él itt a kései pitypangnak is.

Mintmegjegyzik, a terület nagy részét már lejárták. A következő és egyben utolsó felmérést május 24-re tervezik. Örömmel veszik azok jelentkezését, akik szeretnének részt venni, ürgét látni, jót sétálni… (elérhetőség: riezingn@dinpi.hu)

(Forrás: DINPI, Dr. Riezing Norbert (tájegységvezető)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

A profi mentésnek köszönhetően menekült meg a mérgezett rétisas

Viki

Így bújik ki a tojásból a magyar természetvédelem címermadara

magyarallatvedo

Szépen cseperednek a kerecsensólyom fiókák a nemzeti parkunkban!

Erik