Image default

A vadmacskák hozhatják elő idén a fiatalokból a kreatív énjüket

Az év emlőséhez, a vadmacskához kapcsolódó kreatív alkotópályázatot hirdet fiataloknak a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és az Agrárminisztérium.

A közlemény szerint a Vadonleső Program már több mint 14 éve, önkéntesek segítségével gyűjt 18 védett növény- és állatfaj elterjedésével és veszélyeztetettségével kapcsolatos adatokat. A programot működtető szervezetek 2014-ben indították útjára az Év Emlőse kezdeményezést. Minden évben egy aktuális védett vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára, jellemzőire irányítják a figyelmet. Emellett az alkotni vágyókat is megszólítják különböző pályázatokkal.

Idén a vadmacska lett az év emlőse.

Fotó: Miklós Marianna BfNPI

A vadmacska a sűrű erdők rejtőzködő ragadozója. A közös ősöknek köszönhetően sok tulajdonságában osztozik a házi macskával és megjelenésében is hasonlít rá. Bizonyos sajátosságaiban viszont merőben különbözik.

A közlemény szerint a Macskarikatúra pályázaton a vadmacskának ezt a kettős, fenséges, ugyanakkor sérülékeny, kedvesnek tűnő, ámde valójában vérmes, rejtőzködő, a házi cirmossal mégis ismerkedő jellemét szeretnék bemutatni a szervezők a karikatúra műfaj és a pályázók találékonyságának segítségével.

A Titkos macskarandi pályázatra olyan alkotásokat várnak, amelyeken a pályázók egy vadmacska és egy házi macska elképzelt randevúját örökítik meg.

A közlemény szerint a faj megihlette a Vadonleső Program által felkért, a természetvédelem nagyköveteiként munkálkodó művészeket is, akik a saját stílusukban dicsőítik a vadmacskát versek és dalok formájában. Ezekről az alkotásokról készült illusztrációkat küldhetnek be általános iskolás gyerekek az “Ő tehát a vadmacsek” felhívásra. Mindhárom pályázat esetében a műalkotások digitálisan leképzett formájával lehet nevezi.

A pályázati határidő szeptember 18.

A pályázat részletei ide kattintva érhetők el.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Van egy vadasparkunk, ahol elképesztő munkát végeznek a vadmacskák fennmaradásáért

Eszti_mav

Visszakerültek a természetbe a megmentett vadmacskakölykök (Videó)

magyarallatvedo

Most a gyerekek mondhatják el, mit gondolnak az állatvédők munkájáról és a felelős állattartásról

Eszti_mav