Image default

Felháborító: Gödörbe rántottak majd cserbenhagyták a vakvezető kutyást

Prepszl Tamás és vakvezető kutyája egy kéretlen és szabálytalan „segítségadási” kísérlet és az útépítők gondatlansága miatt került veszélyes helyzetbe.

A szerencsének köszönhető, hogy nem lett nagyobb baj

Prepszl Tamás és vakvezető kutyája, Pixel szeptemberben egy útfelbontáshoz ért a harmadik kerületben. „Miután átkeltünk a zebrán a kereszteződésben odaugrott egy ember és ahelyett, hogy megkérdezte volna, segíthet-e, megfogta a kutya vakvezető hámját és megrántotta, ami tilos, hiszen egy látássérült ember ezen keresztül követi a kutya mozgását. Ettől Pixel megijedt és hirtelen meg akart fordulni, ezzel megrántott engem. Emiatt a nehéz hátizsákommal és a kutyámmal együtt mind a ketten egy gödörben kötöttünk ki. Ez nem volt se leszalagozva, se elzárva, pedig azt érzékelni tudtam volna, mert ha ahhoz hozzáérek, akkor jobban vigyázok, de így nem tudtam, hogy ott gödör van” – mondta Prepszl Tamás.

A gödör szerencsére fél lábnyi volt, ezért megúszta kisebb sérülésekkel, ami nem menti fel a járókelőt a helytelen segítségadás és az építkezőket a gondatlanság alól. Sokkal nagyobb baleset is történhetett volna. Tamás a hátizsákjára esett rá háttal és csak a térde sérült meg. Ennél sokkan jobban fáj neki, hogy

az ember, aki segítségadás címén megbonyolította az átkelésüket, mire kikászálódtak a gödörből, addigra segítségadás nélkül távozott.

Szakami vélemény

„Tamásék esetében úgy lehetett volna helyesen segíteni, hogy megérintjük a vállát, köszönünk neki, és elmondjuk, hogy szeretnénk szólni, mert épp egy útépítés miatt megváltozott a közlekedés, szüksége van-e bármilyen segítségre. Ha azt mondja, hogy igen, elfogadja a segítséget, érdemes megkérdezni, hogyan tudunk segíteni. Azután követve a hat pontban leírtakat, elkerülhetjük a balesetveszélyes helyzetet” – mondta Vida Zoltán, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tapasztalati szakértője, aki vakvezető kutyával közlekedik.

Úgy véli, Tamás megrángatása és cserbenhagyása szégyenletes történet,

szerencsére ritkán fordul elő ilyen eset, viszont mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy továbbra is nagy az ismerethiány, több tájékoztatást kell adnunk a látó embereknek.

Így segítsünk helyesen a vakvezető kutyásoknak

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola hat pontban foglalta össze, hogyan segítsünk helyesen a vakvezető kutyásoknak a közlekedésben.

“Kezdjük azzal, hogy mit ne csináljuk, mert rossz helyzetet teremtünk vele. Sok olyan történet jut el alapítványunkhoz, amikor kérdés nélkül úgy ráncigálnak át a zebrán, tolnak fel a járműre látássérült embert, hogy ő csak várakozott, nem állt szándékában átkelni, járműre szállni. Fehér botosok és vakvezető kutyások egyaránt járnak így” – magyarázza Vida Zoltán.

És akkor hogyan kellene tennünk? Érdemes kiindulni egy jellemző alaphelyzetből. A látássérült ember vakvezető kutyával áll, és úgy látjuk, hogy elbizonytalanodott. Sok helyen előfordulhat, zebránál, járdán, aluljáróban vagy akár egy lépcsőházban.

Ebben a sorrendben tudunk helyesen segíteni:

1. Odalépünk hozzá, megérintjük a vállát vagy a könyökét.

2. Köszönünk neki és megkérdezzük, hogy tudunk-e segíteni valamiben.

3. Megvárjuk a reakcióját, hogy meggyőződjünk róla, szüksége van-e segítségünkre vagy nem. Ha például vár valakire, akkor nincs szüksége segítségre. Persze, ha úgy látjuk, olyan helyen várakozik, ahol nincs biztonságban, akkor erről tájékoztatnunk kell.

4. Ha a látássérült azt mondja, hogy szüksége van a segítségadásra, akkor várjuk meg, amíg elmondja, hogyan történjen. Az is jó, ha mi kérdezzük meg.

Így segítsünk, ha szükséges a vakvezető kutyásnak

Az előző négy pont további kettővel egészül ki ebben az esetben.

5. Vakvezető kutyával közlekedő látássérült esetében fennáll az a lehetőség, hogy megkéri a látót, menjen előre és ő majd követi a kutyájával. A vakvezető kutya ugyanis képes erre.

6. A másik lehetőség, hogy a látó odaáll arra az oldalra, amelyiken nincs kutya, ez általában a jobb oldal, odanyújtja a könyökét, vagy ha a látássérültnek úgy kényelmesebb, akkor megfogja a látó vállát, és úgy indulnak el.

Fontos, hogy a gazda a hámon keresztül érzékeli a vakvezető kutya mozgását, ezért soha nem szabad a hámot tartó kezet vagy a hámot megfogni, megrántani, eltéríteni. Aki autót vezet, tudja, hogy az utasoknak vezetés közben tilos a kormányt vagy a kormányt tartó kezet lökdösni, ráncigálni. Ugyanerről van szó a vakvezető hám esetében is.

Magyar Állatvédelem, fotók: Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

KAPCSOLÓDÓ

Most egy koncertjegy árával támogathatod a vakvezető kutyák képzését

Viki

Kispesti Erőműben, egy macska okozhatta a zárlatot

magyarallatvedo

Hatalmas bajban van a Kutyák Határok Nélkül – Egy megrázó baleset után kérnek segítséget

Eszti_mav